erfgoedobject

Rijselpoort

bouwkundig element
ID
213360
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213360

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijselpoort
  Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Vestingen
  Deze bescherming is geldig sinds 15-07-1987

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vestingen Ieper
  Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Locatiebeschrijving

De Rijselpoort, deel uitmakend van de vestinggordel rond de stad Ieper, is te situeren ten zuiden van het centrum van de stad. Vlakbij op de vestingen is Ramparts Cemetery (Lille Gate) terug te vinden.

Historische Achtergrond

De Rijselpoort was tijdens de oorlog één van de belangrijkste "doorgangen" naar het front en werd meer gebruikt dan de Menenpoort, omdat deze weg beter beschermd kon worden tegen vijandelijke artillerie. Tijdens de oorlog fungeerden de gebastioneerde vestingmuren rond Ieper als beschutting. Onder de hoofdwal kwam er een ondergrondse verbinding tussen de Rijselpoort en de Menenpoort. In de kazematten werden hoofdkwartieren, medische posten, slaapruimtes en opslagruimtes ondergebracht. In het zogenaamde poortwachtershuis (kazematten) ten oosten van de Rijselpoort vonden officieren van de staf van generaal Plumer beschutting voor hun werkzaamheden. Ter hoogte van het Houten Paard werd een soldatenkrantje door de "Sherwood Foresters" gedrukt: "The Wipers Times". Ook de ondergrondse kazematten ten oosten van de Kasteelgracht, "Hoornwerk van Antwerpen" genoemd, werden tijdens de oorlog verstevigd en als schuilplaats gebruikt. Getuige hiervan de inscripties van de 55ste Compagnie Royal Engineers. De eerste begravingen op de vestingen van Ieper gebeurden door Franse troepen in november 1914. Tussen februari 1915 en april 1918 begroeven ook de Britten heel wat doden op de stadswallen. Vele graven van de vestingen werden na de oorlog "geconcentreerd" op andere begraafplaatsen. Enkel degenen die nu deel uitmaken van "Ramparts Cemetery", zijn behouden. De Franse graven werden na de oorlog verwijderd.

Kenmerken

Gerestaureerde stadspoort die deel uitmaakt van de vestinggordel rond Ieper, ten zuiden van het centrum van de stad gelegen. Op de binnenmuur van de poort zijn onder meer nog oude wegwijzers naar Britse begraafplaatsen terug te vinden.

 • COOMBS R., "Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War", London, Battle of Britain International Ltd., 2001.
 • STUBBE L. et al., "Vesting Ieper. Wandeling in een historisch landschap", Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, 2004.

Bron     : WOI Relict (1817): Rijselpoort (Ieper - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2006


Relaties

 • Is deel van
  Vestingen Ieper


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rijselpoort [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213360 (Geraadpleegd op 27-02-2021)