erfgoedobject

Spoorzate Zonnebeke - Passendale

bouwkundig element
ID
213363
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213363

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

De voormalige spoorwegbedding Zonnebeke-Passendale werd grotendeels als fietspad ontsloten. Momenteel staan er 4 infoborden ter hoogte van de begraafplaats van Zonnebeke, Thames Farm (naast Groenestraat 18), Daring Crossing (ter hoogte van de Schipstraat) en ter hoogte van de kruising met Tynecotstraat. Omgeving is landelijk en licht heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Tijdens de Derde Slag om Ieper, meer bepaald tijdens de Slag om Broodseinde begin oktober 1917, trok de 3de en 2de Australische divisie langsheen deze spoorwegbedding richting de beruchte Duitse Flandern I Stellung, waarvan er onder meer nog bunkers in de omgeving van de spoorzate en op Tyne Cot Cemetery bewaard gebleven zijn.

De spoorzate werd in 2006 heringericht tussen het dorp van Zonnebeke en Tyne Cot Cemetery, en ontsloten onder meer aan de hand van 4 informatieborden van Oorlog en Vrede in de Westhoek.

Paneel 1 ter hoogte van de begraafplaats van Zonnebeke: "Battle of Broodseinde. The Road to Passchendaele - 4 October 1917": op de infobord wordt het offensief van 4 oktober 1917 geschetst, toen Australische eenheden oprukten richting huidige Tyne Cot Cemetery.

Paneel 2 aan de achterkant van Groenestraat 18: "Thames Farm. The Road to Passchendaele - 4th October 1917": dit bord geeft meer uitleg over de restanten van de vlakbij gelegen mitrailleurspost. Door archeologische opgravingen in 2005 kon de oorspronkelijke vorm van de constructie achterhaald worden. De constructie deed dienst als medische post, toen hij op 4 oktober 1917 door Australische eenheden werd ingenomen.

Paneel 3 ter hoogte van de Schipstraat: "Daring Crossing. The Road to Passchendaele - 4 October 1917": In 2005 werden ter hoogte van "Daring Crossing" de funderingen van 2 bunkers blootgelegd.

Paneel 4 ter hoogte van Tynecotstraat: "A Generation Lost. The Road to Passchendaele - 4 October 1917": dit informatiepaneel vertelt meer over de gigantische verliezen die er tijdens het offensief gevallen zijn.

Kenmerken

De voormalige spoorwegbedding Zonnebeke - Passendale bevat nog verschillende restanten van de Eerste Wereldoorlog, waaronder bunkers van de Flandern I Stellung. De spoorzate werd heringericht tussen het dorp van Zonnebeke en Tyne Cot Cemetery, en onder meer ontsloten aan de hand van 4 informatieborden van Oorlog en Vrede in de Westhoek.

  • Informatie afkomstig van de aanwezige infoborden.

Bron     : WOI Relict (2159): Spoorzate Zonnebeke - Passendale (Zonnebeke - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Spoorzate Zonnebeke - Passendale [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213363 (Geraadpleegd op )