erfgoedobject

Betonconstructie 1

bouwkundig element
ID: 213365   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213365

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Betonconstructie 1
  Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Kemmelberg en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 04-02-2005

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Twee Britse bunkers
  Deze bescherming is geldig sinds 10-12-2012

Beschrijving

Locatiebeschrijving

In een weide nabij hoeve Lokerstraat 49 liggen 2 Britse betonnen constructies op 50 meter van mekaar verwijderd (nummer 1 is het meest zuidoostelijk gelegen). Gelegen op circa 1600 meter ten westen van de kerk van Kemmel, aan de voet (ten noordwesten) van de Kemmelberg, in landelijk en heuvelachtig gebied.

Historische Achtergrond

Deze 2 constructies lagen bij een Brits legerkamp, "Red Vers Camp" geheten en bij een oefenterrein, ten noorden van de "Gordon Road" (Lokerstraat). Op Britse stafkaarten werden ze ook wel eens aangeduid met "Kemmel Shelters". Dit gebied kwam in Duitse handen, ten gevolge van hun Lente-Offensief in het voorjaar van 1918.

Kenmerken

Vrijstaande, halfondergrondse betonconstructie met een lengte van circa 450 centimeter en een breedte van circa 390 centimeter, als het ware bestaande uit een rechthoekig gedeelte met uitspringend gedeelte boven de toegang (zuidwestkant). Het beton is samengesteld uit grove kiezels en is aan de buitenkant gegoten tegen zandzakjes. Het dak is langs buiten nagenoeg vlak, doch gegoten op golfplaten met brede golving ("olifantenplaten"). De andere muren zijn gegoten tegen een houten bekisting (nagenoeg intact aanwezig tegen de achterwand) of tegen golfplaten met fijne, ondiepe golving. Boven de toegang is een afdakje, met links en rechts een opening. Het plafond van dit afdakje is eveneens gegoten tegen vlakke golfplaten met fijne, ondiepe golving. Ter hoogte van de toegang is onder het gras beton te bespeuren.

 • Basisinventaris bunkers in de gemeente Heuvelland. Lijst opgemaakt door ABAF (Association for Battlefield Archaeology in Flanders).
 • Britse militaire stafkaart "Kemmel", 28SW1-3b, 6/7/1918, uit: "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).

Bron     : WOI Relict (835): Betonconstructie 1 Lokerstraat (Kemmel - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Betonconstructie 2

 • Is deel van
  Kemmel

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Betonconstructie 1 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213365 (Geraadpleegd op 26-02-2020)