Duitse artilleriebunker

Locatiebeschrijving

Bovengrondse betonconstructie in weide tegenover boerderij Gapaardstraat 7, nabij het gehucht Gapaard, op circa 3200 meter ten zuidoosten van Wijtschate. De constructie is gelegen op een heuvelrug. In de nabijheid zijn nog diverse militaire betonconstructies.

Historische Achtergrond

Het gaat om een grote Duitse geschutsbunker.

Kenmerken

Grote bovengrondse betonconstructie met onregelmatig grondplan. Het grootste deel van de constructie bestaat uit beton, gegoten tegen een houten bekleding. Het beton is onder meer verstevigd met ronde bewapeningsijzers, te zien aan de diverse inslagen zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. Aan de buitenmuren zijn eveneens kleine betonblokken aangewend voor een extra muur met trappen. Het dak is vlak en minimum 150 centimeter dik. Aan de zuidwestkant zit een opening (schietgat) waarvan de wanden verbreden tot bijna 4 meter aan de buitenkant (een deel van die wanden is nu verdwenen). Aan de oostkant is een opening van circa 230 centimeter (om de artillerie binnen te rijden). Rechts ervan is een deuropening van circa 65 centimeter breedte. Binnenin zijn meerdere onregelmatige ruimtes.

Bron     : WOI Relict (808): Duitse artilleriebunker Gapaardstraat 7 (Wijtschate - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore