erfgoedobject

Duitse betonconstructie met golfplaat Oosttaverne Wood

bouwkundig element
ID
213369
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213369

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Ten westen van Oosttaverne Wood Cemetery liggen 2 Duitse betonconstructies op nog geen 100 meter van mekaar, waarbij diegene opgetrokken met onder meer golfplaten het dichtst bij de begraafplaats ligt. De constructies liggen op circa 1500 meter ten noordoosten van Wijtschate, nabij het kruispunt Hollebekestraat – Rijselstraat, "Sterkte" geheten. De omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Ter hoogte van "Oosttaverne Wood" hadden de Duitsers diverse stellingen en betonnen constructies opgetrokken, die tijdens de Mijnenslag van 7 juni 1917 veroverd werden.

Kenmerken

Bovengrondse, rechthoekige betonconstructie van circa 615 op 475 centimeter. De constructie heeft meerdere opdoffers moeten incasseren, waardoor onder meer een groot deel van het dak weggeslagen is. In het dak, dat gegoten is op golfplaten, zijn ronde bewapeningsijzers te zien. De rest van de constructie lijkt gegoten te zijn tegen een houten bekisting, maar het oppervlak van de muren is soms erg onregelmatig, onder meer door de diverse inslagen. Aan de oostkant zitten een deur- en vensteropening, allebei met uitsparingen voor een houten bekleding. Binnenin zijn nog enkele golfplaten (met fijne, diepuitgesneden golving) aanwezig of zijn de indrukken ervan in het beton mooi te zien.

  • Duitse militaire kaart: "Batteriekarte Wytschatebogen", 1/20.000, 02.06.1917. Uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (cd-rom).

Bron     : WOI Relict (810): Duitse betonconstructie met golfplaat Oosttaverne Wood (Wijtschate - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Duitse betonconstructie Oosttaverne Wood

  • Is deel van
    Wijtschate


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duitse betonconstructie met golfplaat Oosttaverne Wood [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213369 (Geraadpleegd op 27-02-2021)