Duitse commandopost Pick House

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie op adres Ieperstraat 158, op ongeveer 750 meter ten zuidoosten van het Sint-Medardusplein te Wijtschate. De constructie ligt net ten zuiden van het woonhuis, vlak tegen de straat. De constructie is gelegen op de heuvelrug van Wijtschate-Mesen.

Historische beschrijving

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

Deze bunker is opgetrokken vóór de Mijnenslag van juni 1917 bij een bestaand huis, dat op Britse militaire stafkaarten met Pick House is aangeduid. De bunker is net achter de tweede Duitse stelling, de zogenaamde Höhenlinie opgetrokken, op zo’n twee kilometer van de Duitse frontlinie. De bunker vormt er een onderdeel van een uitgebreid netwerk van vijandelijke loopgraven en bunkers. Vanaf haar hoger gelegen positie is een panoramische uitkijk op de vijandelijke troepen en een breed schootsveld in westelijke richting mogelijk. De militaire post fungeert als Duits commandopost voor een bevelhebber van een bataljon met bijhorende staf.

De 36ste (Ulster) divisie dient op 7 juni 1917, de eerste dag van de Mijnenslag, één van de meest versterkte Duitse sectoren te veroveren, namelijk die van de Spanbroekmolen met de bolwerken bij Kruisstraat en Peckham. Om succesvol te zijn in deze zwaar versterkte sector, heeft de Britse legerleiding er veel dieptemijnen voorzien, die ondanks Duitse tegenmijnen en ‘camouflets’ inzetbaar blijven.

In de vroege ochtend van 7 juni 1917, stipt om 3u10, zouden de dieptemijnen ontploffen. De mijn onder Spanbroekmolen ontploft echter 15 seconden later, waardoor er veel slachtoffers vallen onder de manschappen van de 36ste divisie, die hun startpositie reeds verlaten hadden. Over het algemeen worden de Ieren in hun sector met weinig Duitse tegenstand geconfronteerd: slechts hier en daar trachten kleine groepjes Duitsers met mitrailleurs weerwerk te bieden. De meeste Duitsers zijn namelijk murw geslagen door de enorme explosies van de dieptemijnen. De Ieren kunnen vrij probleemloos oprukken tot aan de Höhenlinie en de baan Wijtschate-Mesen (de huidige Ieperstraat).

Wanneer manschappen van de 10th Irish Rifles na 7u ’s morgens de stellingen ter hoogte van Pick House naderen, stuiten ze er evenwel op zwaar verzet. De Duitse commandant en zijn manschappen weigeren zich zo maar over te geven. Met behulp van een gevonden Duitse mitrailleur en enkele granaten worden de Duitsers uiteindelijk gedwongen hun bunker te verlaten.

De bunker blijft in geallieerde handen totdat er in april 1918, tijdens het Duitse Lente-Offensief, opnieuw hevig om gevochten zou worden.

Wanneer acht Duitse divisies in de ochtend van 10 april 1918 met de hulp van mist aanvallen tussen de Douve en Hollebeke, zijn de geallieerde linies eerder dun bemand. De Duitse artillerie is er evenwel niet in geslaagd om voorafgaandelijk alle tegenstand te vernietigen, zodat er bij bunkers en versterkingen wel nog hevig gevochten wordt, waaronder door de 10th Royal Warwickshires ter hoogte van Pick House. Toch slagen de stormtroepen van de Duitse 17de reservedivisie er in de Warwickshires te overmeesteren. Een tegenaanval van de South African Brigade lijkt aanvankelijk te lukken maar zou uiteindelijk mislukken, waardoor Pick House opnieuw in Duitse handen valt. Door hun tegenaanval slagen de Zuid-Afrikanen er wel in de Duitse opmars aanzienlijk te vertragen, waardoor de Britten de tijd krijgen om een nieuwe verdedigingslinie in te nemen tussen Mesen en Kemmel.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie met nagenoeg rechthoekig grondplan van ongeveer 700 x 400cm. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en verstevigd met ronde wapeningsijzers, die onder meer aan westelijke zijde zichtbaar zijn (door een inslag). De constructie heeft een plat dak. Aan de oostelijke zijde (straatzijde) zit een vrij brede toegang in een licht vooruitspringend deel (zoals blijkt uit een foto uit het interbellum). Deze toegang is naderhand dichtgemaakt. De bunker is overgroeid met klimop.

• DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire stafkaart Meesen Nord, 2/6/1917; Duitse militaire stafkaart Armentières, 25/3/1918; Britse militaire stafkaart Heuvelland (Map used by Kite Balloon Observer), september-oktober 1916.
  • OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the western front. A guide to the design, construction and use of concrete pill-boxes 1914-1918, London.
  • OLDHAM P. 2003: Battleground Europe. Messines Ridge. Messines - Wytschaete - St Eloi", Barnsley.
  • SPAGNOLY T. & SMITH T. 2000: De Ieperboog 1914-1918. Schetsen van het westelijke front. Deel 1, Slagveld België 3, Erpe.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Wytschaete, 28SW2, Ed. 5A, 1/4/1917; Wytschaete, 28SW2, Ed. 7C, 10/3/1918; Wytschaete, 28SW2, Ed. 7E, 17/7/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Wytschaetebogen (Stellungskarte N° 10), 2/5/1917.
  • Foto uit interbellum, gepubliceerd op Westhoek Verbeeldt (www.westhoekverbeeldt.be, fotonummer HEU001504071) (geraadpleegd in 2012).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen 4.001/33039/105.1, Duitse commandopost (WO I) 'Pick House' (DECOODT H., 2012)
Auteurs: Decoodt, Hannelore