Betonconstructie Huikerbossen

Locatiebeschrijving

Langwerpige betonconstructie tegen vallei aangebouwd, in de Huikerbossen (grondgebied Wijtschate), nabij het perceel "Groot Nonnenbosch", op circa 550 meter ten zuiden van het Golfterrein (Hollebeke) en op circa 3150 meter ten noordoosten van Wijtschate. Omgeving is heuvelachtig en bosrijk. Te bereiken via "Lang Wegelken" en de wandelpaden in het bos.

Historische Achtergrond

Het gaat om een Duitse constructie, aangebouwd tegen een flank. De functie van deze vrij merkwaardige constructie is niet gekend.

Kenmerken

Langwerpige betonconstructie gebouwd tegen helling. Het dak van de constructie is halfgebogen en gegoten tegen golfplaten, met een fijne, diepe golving (waarvan nog restanten aanwezig zijn). Aan de noordoostkant en de zuidoostzijkant zijn de muren tegen een houten bekisting gegoten. Het beton is verstevigd met verschillende soorten bewapeningsijzers. Aan de zuidoostkant zit een brede deuropening. Aan de buitenkant hier is de zuidwestelijke muur verlengd (ter bescherming van deze uitgang). In de muren zitten allerhande uitsparingen. Aan de noordoostkant zitten (vermoedelijk) 2 deur- en 2 vensteropeningen, telkens met uitsparingen voor een houten bekleding. De andere muren zijn gesloten.

Bron     : WOI Relict (1573): Betonconstructie Huikerbossen (Wijtschate - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore