erfgoedobject

Britse schuilplaats

bouwkundig element
ID: 213377   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213377

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Britse schuilplaats
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie gelegen tegen een helling in de weide ten noorden van boerderij Rijselstraat nummer 1, op circa 2200 meter ten noordoosten van Wijtschate en op circa 1 kilometer ten zuidoosten van Sint-Elooi. Omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Deze Britse schuilplaats lag iets ten noorden van de "Damm-Strasse", zoals de toegangsweg tot het "Bayernschloss" door de Duitsers genoemd werd. Dit kasteel van Hollebeke werd dan weer door de Britten met "White Chateau" aangeduid, maar zij hadden het evenzeer over "Damm Strasse". De boerderij ten zuiden van de constructie heette bij de Britten "Hiele Farm".

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie met nagenoeg rechthoekig grondplan van circa 710 op 280 centimeter. Het dak is aan de westkant gebogen, aan de oostkant is het dak en de zijmuur deels vernield. Het beton is verstevigd met ronde bewapeningsijzers en aan de buitenkant gegoten tegen golfplaten, met fijne, ondiepe golving. Een deel van de constructie werd opgetrokken met langwerpige betonblokken, die binnen tegen de achterwand nog zichtbaar zijn. Ook aan de oostkant zijn in de inslag aan de buitenkant betonblokken te zien. Een deel van de oostmuur binnenin is opgetrokken uit baksteen.

Aan de noordwestkant zit een deuropening van 160 centimeter hoog, 90 centimeter breed en 70 centimeter diep. De ruimte binnenin meet 180 centimeter hoog, 450 centimeter breed en 300 centimeter lang. Binnenin zijn de indrukken van zware golfplaten (zogenaamde "olifantenplaten") tegen de wanden zichtbaar gebleven. In de achterwand (bestaande uit langwerpige betonblokken) steekt centraal bovenaan een ronde opening.

  • Britse militaire stafkaart "Wytschaete", 28 SW2-7c, 10/3/1918, uit: "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • Duitse militaire kaart: "Batteriekarte Wytschatebogen", 1/20.000, 02.06.1917, uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (CD-rom).

Bron     : WOI Relict (812): Britse constructie Rijselstraat 1 (Wijtschate - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Britse schuilplaats [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213377 (Geraadpleegd op 27-09-2020)