erfgoedobject

Britse mitrailleurpost Drietorenkasteel

bouwkundig element
ID
213380
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213380

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op het domein van het Kasteel Drie Torens staan er drie betonnen militaire constructies uit de Eerste Wereldoorlog: een mitrailleurpost in de noordoostelijke hoek van het domein en twee gelijkaardige betonnen posten aan de zuidelijke rand van het domein. Het kasteel ligt op circa 800 meter ten westen van de kerk van Brielen, net buiten de dorpskom. 

Historische achtergrond

Het dorp van Brielen raakte tijdens de Eerste Wereldoorlog nagenoeg volledig verwoest. Merkwaardig is dat het Chateau des Trois Tours, zoals het kasteel genoemd werd, nauwelijks door de vijandelijke artillerie geraakt werd. Dit kasteel werd in 1915 als hoofdkwartier gebruikt voor de 1ste Canadese divisie. Nadien zouden hier nog heel wat bevelhebbers van divisies en brigades hun intrek nemen. Na de oorlog diende het als zetel voor de Ypres League en de Anglo-Belgian Union.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse constructie van maximum circa 480 centimeter lang, 390 centimeter breed, met onregelmatig grondplan. De constructie is deels opgetrokken uit beton, deels uit baksteen (waarvan een deel gecementeerd is). Aan de westelijke zijde zijn er duidelijk sporen van zandzakjes in het beton zichtbaar. Aan de noordelijke en zuidelijke zijde is een deuropening. Binnenin neemt de ruimte de vorm aan van een onregelmatige veelhoek. Aan de oostelijke zijde steekt een schietopening, die aan de binnenkant circa 25 centimeter hoog en 45 centimeter breed meet, maar naar buiten toe verbreedt tot 235 centimeter. Op het dak aan de oostelijke zijde (dus kant van schietgat) is een extra muur van circa 50 centimeter hoogte en 75 centimeter breedte geconstrueerd (= borstwering). Aan de westelijke zijde steekt het dak een beetje uit, zodat het als het ware een afdakje vormt.

 • COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
 • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: WOI Relict (709): Mitrailleurspost Drietorenkasteel (Brielen - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Dit zou één van de oudste Britse militaire constructies uit de Eerste Wereldoorlog betreffen. Op 14 augustus 1915 meldde de 456th (1/2nd West Riding) Field Company Royal Engineers (49th Division) de start van de bouw van deze betonnen mitrailleurpost. De werkzaamheden werden bemoeilijkt door een tekort aan cement. Opvallend is de borstwering op het dak, iets wat zelden voorkomt bij Britse constructies. 

 • OLDHAM P. 2014: Armageddon’s Walls. British pill boxes 1914-1918, Barnsley, 240-241.

 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Britse militaire post 1 Drietorenkasteel

 • Is gerelateerd aan
  Britse militaire post 2 Drietorenkasteel

 • Is gerelateerd aan
  Kasteeldomein De Drie Torens

 • Is deel van
  Brielen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Britse mitrailleurpost Drietorenkasteel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213380 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.