erfgoedobject

Mitrailleurspost Drietorenkasteel

bouwkundig element
ID: 213380   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213380

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Op het domein van het "Kasteel Drie Torens" staan 3 constructies uit de Eerste Wereldoorlog: een mitrailleurspost in de noordoosthoek van het domein en 2 op elkaar lijkende betonconstructies aan de zuidrand van het domein. Het kasteel ligt op circa 800 meter ten westen van de kerk van Brielen, net buiten de dorpskom. Omgeving is vlak.

Historische Achtergrond

Het dorp van Brielen raakte tijdens de Eerste Wereldoorlog nagenoeg volledig verwoest. Merkwaardig is dat het "Chateau des Trois Tours", zoals het kasteel genoemd werd, nauwelijks door de vijandelijke artillerie geraakt werd. Dit kasteel werd in 1915 als hoofdkwartier gebruikt van de 1ste Canadese divisie. Nadien zouden hier nog heel wat bevelhebbers van divisies en brigades hun intrek nemen. Na de oorlog diende het als zetel voor de "Ypres League" en de "Anglo-Belgian Union".

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse constructie van maximum circa 480 centimeter lang, 390 centimeter breed, met onregelmatig grondplan. De constructie is deels opgetrokken uit beton, deels uit baksteen (waarvan een deel gecementeerd is). Aan de westkant zijn duidelijk sporen van zandzakjes in het beton zichtbaar. Aan de noord- en zuidkant is een deuropening. Binnenin neemt de ruimte de vorm aan van een onregelmatige veelhoek. Aan de oostkant steekt een schietopening, die aan de binnenkant circa 25 centimeter hoog en 45 centimeter breed meet, maar naar buiten toe verbreedt tot 235 centimeter. Op het dak aan de oostkant (dus kant van schietgat) is een extra muur van circa 50 centimeter hoogte en 75 centimeter breedte geconstrueerd. Aan de westkant steekt het dak een beetje uit, zodat het als het ware een afdakje vormt.

 • COOMBS R., "Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War", London, Battle of Britain International Ltd., 2001.
 • SCOTT M., "The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient", Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron     : WOI Relict (709): Mitrailleurspost Drietorenkasteel (Brielen - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Britse betonconstructie 1 Drietorenkasteel

 • Is gerelateerd aan
  Britse betonconstructie 2 Drietorenkasteel

 • Is gerelateerd aan
  Kasteel De Drie Torens

 • Is deel van
  Brielen

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Mitrailleurspost Drietorenkasteel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213380 (Geraadpleegd op 19-02-2020)