erfgoedobject

Britse betonconstructie 2 Drietorenkasteel

bouwkundig element
ID: 213382   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213382

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Op het domein van het "Kasteel Drie Torens" staan 3 constructies uit de Eerste Wereldoorlog: een mitrailleurspost in de noordoosthoek van het domein en 2 op elkaar lijkende betonconstructies aan de zuidrand van het domein. Het kasteel ligt op circa 800 meter ten westen van de kerk van Brielen, net buiten de dorpskom. Omgeving is vlak.

Historische Achtergrond

Het dorp van Brielen raakte tijdens de Eerste Wereldoorlog nagenoeg volledig verwoest. Merkwaardig is dat het "Chateau des Trois Tours", zoals het kasteel genoemd werd, nauwelijks door de vijandelijke artillerie geraakt werd. Dit kasteel werd in 1915 als hoofdkwartier gebruikt van de 1ste Canadese divisie. Nadien zouden hier nog heel wat bevelhebbers van divisies en brigades hun intrek nemen. Na de oorlog diende het als zetel voor de "Ypres League" en de "Anglo-Belgian Union". De wijze waarop de constructie gebouwd is, doet heel sterk denken aan de betonnen medische post van de site John Mc Crae.

Kenmerken

2 gelijkaardige betonconstructies op zo'n 20 meter van mekaar, met een bijna rechthoekig grondplan van circa 680 centimeter lang en 440 centimeter breed. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak van de constructie is effen, de zijmuren (in de lengte) zijn schuin. De deuropening aan de westkant is circa 75 centimeter breed en wordt geflankeerd door 2 schuine steunberen. Binnenin bestaan de constructies uit 1 ruimte van circa 210 centimeter hoog en 590 centimeter lang. In de meest oostelijke constructie zijn 2 luchtgaten bij de ingang te zien. Verder talrijke uitsparingen voor houten bekleding en enkele ijzeren pinnen. Er is een ijzeren rooster zichtbaar (bewapening beton). In de betonnen vloer is een gootsysteem aanwezig, met 2 lange goten tegen de 2 zijmuren (in de lengte), waarop telkens haaks 2 gootjes van circa 115 centimeter lang, 8 centimeter breed en 5 centimeter diep uitkomen.

 • COOMBS R., "Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War", London, Battle of Britain International Ltd., 2001.
 • SCOTT M., "The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient", Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron     : WOI Relict (1523): Britse betonconstructie 2 Drietorenkasteel (Brielen - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Britse betonconstructie 1 Drietorenkasteel

 • Is gerelateerd aan
  Kasteel De Drie Torens

 • Is gerelateerd aan
  Mitrailleurspost Drietorenkasteel

 • Is deel van
  Brielen

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Britse betonconstructie 2 Drietorenkasteel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213382 (Geraadpleegd op 16-07-2020)