Duitse bunker Batterie Mainz

Beschrijving

Betonnen militaire post, gelegen in weide nabij boerderij Klijtgatstraat nummer 2, op circa 300 meter ten oosten van de spoorwegbedding (spoorlijn Ieper-Komen). De omgeving is licht heuvelachtig en landelijk.

Het betreft een Duitse betonnen militaire post. De bovengrondse constructie heeft een veelhoekig grondplan. Binnenin deze betonnen constructie is de volgende inscriptie terug te vinden: "Batterie Mainz". Twee andere bunkers die bij deze artilleriesite waren opgetrokken, zijn inmiddels verdwenen.

• VAN DAMME P. 1995: Bunkers in de Ieperse frontstreek, anno 1995, Shrapnel (Western Front Association).

Bron: WOI Relict (1500): Duitse betonnen constructie Klijtgatstraat 2 (Hollebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

Dit betreft een Duitse bunker van het type Einheitsunterstand, een gestandaardiseerd ontwerp dat in het najaar van 1917 in zwang kwam. Dit exemplaar was opgetrokken nabij een Duitse geschutstelling, aangeduid met Batterie Mainz

• OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the western front. A guide to the design, construction and use of concrete pill-boxes 1914-1918, London.