erfgoedobject

Britse schuilplaats

bouwkundig element
ID: 213387   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213387

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Britse schuilplaats
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie in tuin van huis Kruiskalsijdestraat nummer 26, op 450 meter ten noorden van het rondpunt Kruiskalsijde ("Hell Fire Corner"), op circa 600 meter ten zuiden van de observatiepost "Hussar Farm" en op circa 2 kilometer ten oosten van de Grote Markt van Ieper. De omgeving is vlak en deels bebouwd.

Historische Achtergrond

Het gaat om een Britse "shelter", een schuilplaats bij een boerderij die op Britse militaire stafkaarten aangeduid werd met "Cork Cots". De constructie is hoogstwaarschijnlijk gegoten op half gebogen golfplaten, die binnenin vermoedelijk nog aanwezig zijn.

Kenmerken

Bovengrondse, vrijstaande betonconstructie met rechthoekig grondplan. Het dak van de constructie is half gebogen. Het beton is langs de buitenzijde grotendeels tegen (fijne) golfplaten gegoten (die nog fragmentarisch aanwezig zijn), behalve aan de noordkant, waar de muur deels tegen een houten bekisting gegoten is. Aan de zuidkant steekt een ronde opening waarin een buis zit. Aan de noordkant is een deuropening, die met een hedendaagse deur afgesloten is. Bovenaan is een rond ijzer (nethaak?) zichtbaar. Aan de oostkant is een inslag in het dak.

  • CHASSEAUD P., "Topography of Armageddon. A British Trench Map Atlas of the Western Front 1914-1918", East Sussex, Mapbooks, 1998.

Bron     : WOI Relict (831): Britse schuilplaats Kruiskalsijde (Ieper - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Britse schuilplaats [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213387 (Geraadpleegd op 28-09-2020)