Britse observatiepost

Beschrijving

In gebouwen achter de Meenseweg nummer 142 is een bakstenen bouwwerk tijdens de Eerste Wereldoorlog binnenin met beton versterkt. De constructie bevindt zich een twintigtal meter ten oosten van de begraafplaats Menin Road South Military Cemetery, op ongeveer 800 meter ten westen van het rondpunt Kruiskalsijde (tijdens de oorlog gekend als 'Hell Fire Corner') en op circa 1300 meter ten oosten van de Grote Markt van Ieper.

De mogelijke functie van deze constructie, die gans de oorlog in de Britse sector lag, is onbekend.

Bron: WOI Relict (1439): Ingebouwde betonconstructie Meenseweg (Ieper - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore

De betonnen constructie, bestaande uit een kleine ruimte met een rechthoekige opening doorheen het dak, diende hoogstwaarschijnlijk als Britse observatiepost. Dit wordt bevestigd op een kaart van de Britse 49ste divisie.

• The Nationale Archives Kew, British Army War Diaries, WO 95/2768/6, 49th Division General Staff Headquarters War Diary, 49th Div Defence Scheme, Map A, copy N° 5, augustus 1918.
  • Informatie meegedeeld door Hugh Shipman (6 december 2021) met medewerking van Jan Vancoillie.