Britse militaire post Red Tile House

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Betonconstructie

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie in een weide voor huisnummer 164, in een dreef op circa 200 meter ten zuiden van de Zonnebeekseweg, op circa 400 meter ten zuidwesten van het rondpunt Potyze en op circa 1600 meter ten noordoosten van de Grote Markt van Ieper. De omgeving is grotendeels bebouwd en nagenoeg vlak.

Historische achtergrond

Vroeger bevond zich tegenover deze betonnen constructie (bij huisnummer 164) een hoge observatiepost, wat bevestigd werd door de eigenaar.

In april 1916 bouwden de Royal Monmouthshire Royal Engineers een observatiepost voor de Royal Artillery in een huis nabij de Potyze. Deze toren zou circa negen meter hoog geweest zijn en werd Red Tile House of RAOP No 11 genoemd. Vanaf deze toren konden de vijandelijke linies goed geobserveerd en eventueel beschoten worden.

Niet lang na de constructie kreeg de observatiepost een voltreffer te verwerken door een granaat van 5.9, maar de constructie kwam verbazend goed uit de vuurproef. Het ontwerp voor deze observatiepost werd verspreid en in de onmiddellijke omgeving van de Potyze werden nog dergelijke observatieposten opgetrokken, waaronder die van Hussar Farm en Hasler House (allebei in juli 1916 opgetrokken).

De overgebleven betonnen post fungeerde mogelijk als schuilplaats of commandopost voor de bemanning van de observatie- en mitrailleurpost.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie, met een min of meer rechthoekig grondplan van circa 450 op 300 centimeter, met onregelmatige muren. Het beton is onder meer samengesteld met baksteenbrokken en grove kiezels en is deels gegoten tegen een houten bekisting, deels tegen zandzakjes. De constructie was eveneens vermoedelijk tegen iets aangebouwd (of ingebouwd). Het dak is vlak, circa 70 centimeter dik en verstevigd met ijzeren balken. Er zijn eveneens ronde wapeningsijzers te zien.

Er zijn twee deuropeningen, naar de noordelijke zijde (die met een betonblok versperd is) en naar de westelijke zijde, waar ook een betonnen platform voor de opening aanwezig is (vermoedelijk met één of meerdere treden?). Mogelijks is een horizontale opening aanwezig naast de deuropening aan de noordkant. In de zuidoosthoek is een opening geslagen.

• OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the western front. A guide to the design, construction and use of concrete pill-boxes 1914-1918, London.

Bron: WOI Relict (1542): Betonconstructie Zonnebeekseweg (Ieper - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele