Geallieerde militaire post

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen militaire post in weide bij boerderij Brugseweg 184, circa 300 meter ten zuidwesten van de kerk van Sint-Jan en circa 100 meter ten noorden van de Bellewaardebeek, in een licht heuvelachtige omgeving.

Het betreft een constructie van geallieerde makelij. De rechtopstaande muur diende als bijkomende bescherming voor de toegang.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse constructie van circa 470 op 430 centimeter. Het beton is zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant gegoten tegen golfplaten met fijne, ondiepe golving. Het dak lijkt nagenoeg vlak. Aan de zuidkant is een deuropening van circa 45 centimeter breed en 70 centimeter diep, met rechts ernaast een (haaks op de achtermuur staande) muur van circa 110 centimeter hoog, 130 centimeter lang en 45 centimeter breed. Links van de opening bevindt zich een horizontale uitsparing van circa 40 centimeter hoog en 100 centimeter lang. Aan de noordelijke zijde zit een klein vierkant gat van 30 centimeter hoog en 20 centimeter breed. De muur is hier circa 1 meter dik.

Binnenin is het plafond gebogen. Zowel in het plafond als in de rechtopstaande muren zijn indrukken van gebogen golfplaten met fijne golving te zien. Tegen de noordelijke muur zijn nog enkele fragmenten van golfplaten aanwezig.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], St-Julien, 28 NW2-5a, 1/4/1917; St-Julien, 28 NW2-6b, 30/3/1918.

Bron: WOI Relict (1335): Britse betonconstructie Brugseweg 184 (Sint-Jan - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele