Betonnen militaire post Gatwick Cot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker

Beschrijving

Betonnen militaire post, gelegen in de tuin van huis Hemelrijkstraat nummer 3, op circa 300 meter ten zuiden van Minty Farm Cemetery, op circa 3800 meter ten zuidoosten van Boezinge. De omgeving is licht heuvelachtig en landelijk.

Deze bunker stond bij een hoeve die op Britse stafkaarten met Gatwick Cot werd aangeduid, langs een loopgraaf die met Calendar Avenue aangeduid werd. Deze boerderij was in Duitse handen tot de zomer van 1917. Ten gevolge van de Slag bij Pilckem Ridge viel dit gebied in geallieerde handen, totdat het tijdens het Duitse Lente-Offensief (april 1918) opnieuw in Duitse handen viel.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], St-Julien, 28 NW2, 5a, 1/4/1917; St-Julien, 28 NW2, 6b, 30/3/1918.

Bron: WOI Relict (1525): Betonconstructie Hemelrijkstraat 3 (Sint-Jan - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore

Aanvullende informatie

Uit een plaatsbezoek op 3 september 2009 blijkt dat een kleine betonnen post bewaard is, met een opening doorheen het dak. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en versterkt met wapeningsijzers.