Britse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Britse schuilplaats A

Beschrijving

In het zogenaamde 'Frezenbergklooster', Marshofstraat nummer 6, herinneren verschillende items aan de Eerste Wereldoorlog, waaronder twee Britse betonnen militaire posten (onderhavige in de tuin ten noordoosten van het klooster, de andere constructie in de tuin ten zuidwesten van het klooster), een kapel met calvarie op de parking van het klooster en ten slotte sporen van sigaretten in de houten vloer in het klooster zelf. Het klooster ligt op circa 2700 meter ten zuidoosten van Vlamertinge, op circa 500 meter ten zuidwesten van Belgian Battery Corner Cemetery.

Historische achtergrond

Het gaat om één van twee Britse bewaarde betonnen militaire posten, die mogelijks gedeeltelijk tegen of in een bestaand gebouw geconstrueerd werden.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was het kasteel aan de Frezenberg als buitenverblijf in handen van senator van den Peereboom. Tijdens de oorlog verbleven er verschillende Britse eenheden in dit kasteel, dat op Britse militaire stafkaarten aangeduid werd met Halifax of simpelweg met Belgian Chateau. Rondom het kasteel waren loopgraven aangelegd. Ten westen liep een smalspoor. Na de oorlog kwam het kasteel in handen van de zusters Karmelieten (1923-24), die het ombouwden tot een klooster. Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden de zusters Karmelieten de Duitsers "buitenhouden", volgens hen het gevolg van hun gebeden. Als dank herbouwden ze een bestaande kapel die hier in 1861 door baron Dominique van Zuylen van Nyevelt, burgemeester van Vlamertinge was opgericht.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie met vrij grillige vorm. In de buitenmuren zijn de indrukken en textuur van zandzakjes te zien. Merkwaardig is een horizontaal stuk beton (vermoedelijk met stalen balk erin) die als een T boven de zuidkant van de constructie uitsteekt. In deze zuidmuur steekt een ronde opening. Aan de noordkant bevindt zich de toegang tot de constructie, evenals een vensteropening.

Binnenin is aan de hand van de indrukken in het beton goed te zien hoe het dak van de constructie gegoten was op golfplaten met brede golving, zogenaamde 'olifantenplaten. In het dak stak eveneens een langwerpige opening.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Ypres, 28NW4, 3, 27/3/1918.
  • Informatie verschaft door de zusters Karmelieten (13/7/2005).

Bron: WOI Relict (1690): Britse schuilplaats A Frezenbergklooster (Vlamertinge - WOI)