erfgoedobject

Britse militaire post

bouwkundig element
ID
213394
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213394

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Britse schuilplaats B
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In het zogenaamde 'Frezenbergklooster', Marshofstraat nummer 6, herinneren verschillende items aan de Eerste Wereldoorlog, waaronder twee Britse betonnen militaire posten (één in de tuin ten noordoosten van het klooster, de hier besproken bunker in de tuin ten zuidwesten van het klooster), een kapel met calvarie op de parking van het klooster en ten slotte sporen van sigaretten in de houten vloer in het klooster zelf. Het klooster ligt op circa 2700 meter ten zuidoosten van Vlamertinge, op circa 500 meter ten zuidwesten van Belgian Battery Corner Cemetery.

Historische achtergrond

Het gaat om één van twee Britse bewaarde betonnen militaire posten, die mogelijks gedeeltelijk tegen of in een bestaand gebouw geconstrueerd werden.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was het kasteel aan de Frezenberg als buitenverblijf in handen van senator van den Peereboom. Tijdens de oorlog verbleven er verschillende Britse eenheden in dit kasteel, dat op Britse militaire stafkaarten aangeduid werd met Halifax of simpelweg met Belgian Chateau. Rondom het kasteel waren loopgraven aangelegd. Ten westen liep een smalspoor.

Na de oorlog kwam het kasteel in handen van de zusters Karmelieten (1923-24), die het ombouwden tot een klooster. Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden de zusters Karmelieten de Duitsers "buitenhouden", volgens hen het gevolg van hun gebeden. Als dank herbouwden ze een bestaande kapel die hier in 1861 door baron Dominique van Zuylen van Nyevelt, burgemeester van Vlamertinge was opgericht.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie. Het beton is onder meer samengesteld met brokken baksteen. De buitenmuren zijn gegoten tegen zandzakjes, waarvan de indrukken en textuur nog goed te zien zijn. De noordkant is langs buiten mooi afgerond en gecementeerd, binnenin is deze licht gebogen muur uit bakstenen vervaardigd. Het dak van de constructie is gegoten op golfplaten met brede golving, zogenaamde 'olifantenplaten', waarvan de indrukken binnenin nog goed te zien zijn. De toegang bevindt zich aan de zuidkant van de constructie en is bovenaan met rode bakstenen afgewerkt.

 • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Ypres, 28NW4, 3, 27/3/1918. 
 • Informatie verschaft door de zusters Karmelieten (13/7/2005).

Bron: WOI Relict (1691): Britse schuilplaats B Frezenbergklooster (Vlamertinge - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Britse militaire post

 • Is gerelateerd aan
  Karmelietessenklooster

 • Is deel van
  Marshofstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Britse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213394 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.