2 schuilplaatsen

Locatiebeschrijving

Gelegen in weide nabij het kruispunt van de Pannenhuisstraat en de Ruusschaertstraat, ten westen van boerderij Kemmelseweg nummer 68 (met 2 zuilen van een voormalig kasteel), op circa 1200 meter ten noordwesten van Voormezele, in een licht heuvelachtige, landelijke omgeving. Vlakbij staat demarcatiepaal nummer 16.

Historische Achtergrond

Vermoedelijk gaat het om 2 Britse schuilplaatsen. Hier, in de omgeving van het kruispunt van de Ruuschaartstraat en de Pannenhuisstraat, was "Anzac Camp" gelegen en waren stellingen uitgebouwd. Van het nabijgelegen "Chateau Ségard" (Kemmelseweg nummer 68) zijn enkel nog de toegangszuilen bewaard gebleven.

Kenmerken

Twee gelijkaardige bovengrondse betonconstructies, vlak naast mekaar gelegen. De constructies meten bij benadering 550 op 500 centimeter. De meest oostelijke constructie lijkt een inslag te verwerken gekregen te hebben nabij de deuropening.

Zowel de buitenkant als (het grootste deel van) de binnenkant van de constructies werden gegoten tegen en op golfplaten met fijne ondiepe golving, waardoor het dak van de constructies gebogen is. De golfplaten zijn (grotendeels) verdwenen, maar de indrukken ervan zijn nog steeds goed te zien. Het beton lijkt verstevigd te zijn met ronde ijzers en met kippengaas.

Aan de zuidwestkant is een deuropening, 75 centimeter breed en 50 centimeter diep. Aan de noordoostkant zijn telkens 2 kleine (venster)openingen van circa 45 centimeter lang, 45 centimeter breed en 50 centimeter diep, met tussenin een ronde opening.

• Britse militaire stafkaart "Ypres", 28 NW4 - Ed. 3, 27/03/1918: uit "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).

Bron     : WOI Relict (822): 2 schuilplaatsen Pannenhuisstraat (Voormezele - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore