erfgoedobject

Britse militaire post Zillebeekse Vijver

bouwkundig element
ID
213400
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213400

Juridische gevolgen

Beschrijving

Betonnen constructie gelegen in een bosje tegen de zuidelijke rand van Zillebeekse Vijver. Te bereiken via de Zillebekevijverdreef.

Historische achtergrond

Britse betonnen verdedigingsconstructie in een bosje net ten zuiden van de afdamming van Zillebeekse Vijver. De verhoogde afdamming van de vijver werd tijdens de oorlog versterkt. De betonnen constructie werd wellicht vóór de Derde Slag bij Ieper gebouwd, aangezien ze reeds op Duitse stafkaarten van juni 1917 aangegeven wordt.

Zillebeekse Vijver lag tot aan het Duitse Lente-Offensief in geallieerde handen. In het voorjaar van 1918 kwam de vijver net op de frontlijn te liggen. De zuidelijke rand van de vijver, incluis de Britse constructie, kwam in Duitse handen, de westelijke rand van de vijver en de toegangsdreef bleef Brits.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen militaire constructie van circa 650 op 330 centimeter. Het beton is samengesteld uit grove kiezels en versterkt met kippengaas en ronde ijzers.

De constructie is gegoten op gebogen golfplaten met brede golving (elephant plates), waardoor de doorsnede van de constructie een halfronde vorm aanneemt. De golfplaten binnenin zijn verdwenen maar de indrukken ervan zijn nog goed zichtbaar. Het dak is circa 75 centimeter dik. Aan de oostelijke zijde zijn de buitenmuren gegoten tegen zandzakjes, waarvan de indrukken nog goed te zien zijn. De westelijke zijde van de constructie is deels vernield. Mogelijk was er geen betonnen toegangspartij aan de westelijke zijde. In de oostelijke muur steken twee rechthoekige openingen, die naar buiten toe schuin omhoog lopen.

  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Ypres, 28 NW4, Ed. 3, 27/03/1918; Ypres, 28 NW4, Ed. 3A, 19/5/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Batteriekarte Wytschatebogen, 1/20.000, 2/6/1917.

Bron: WOI Relict (2187): Britse betonnen verdedigingsconstructie Zillebeekse Vijver (Zillebeke – WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Britse militaire post Zillebeekse Vijver [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213400 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.