erfgoedobject

Geallieerde mitrailleurpost Withof

bouwkundig element
ID
213402
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213402

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen naast de boerderij Grenadiersstraat nummer 4, het 'Withof' geheten, op circa 300 meter ten westen van het Kanaal Ieper-IJzer en op circa 1 kilometer ten noordoosten van Zuidschote, tussen het Gedenkkruis voor de Gasaanval en het Grenadiersmonument op het gehucht Steenstrate. Omgeving is vlak en landelijk.

Het betreft een betonnen mitrailleurpost, geconstrueerd door geallieerde troepen.

Kenmerken

Rechthoekige betonnen constructie van circa 665 op 400 centimeter, met een dak van minimum 80 centimeter dik. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de oostkant zijn twee schietgaten, die naar buiten toe verbreden tot 130 centimeter. In de schietopeningen zijn uitsparingen voor een houten bekleding te zien. De muren zijn hier circa 120 centimeter dik. Aan de westkant zijn twee deuropeningen, waarvan er nu één dichtgemaakt is en de andere afgesloten is met een ijzeren hekken. Hier zijn de muren circa 80 centimeter dik. Her en der zijn kleine ronde openingen te zien evenals uitsparingen voor houten planken en houtrestanten. Binnenin worden de twee ruimtes, elk met schietgat, van mekaar gescheiden door een betonnen middenmuur.

  • Informatie meegedeeld door Aurel Sercu (2005). 

Bron: WOI Relict (711): Mitrailleurspost Withof (Zuidschote - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geallieerde mitrailleurpost Withof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213402 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.