erfgoedobject

Duitse artilleriepost

bouwkundig element
ID
213403
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213403

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geschutspost
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen in een weide bij boerderij Oost-Poezelstraat nummer 6, circa 2,5 kilometer ten noordoosten van Zuidschote en circa één kilometer ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer, op circa 400 meter van de N369 verwijderd, vlak tegen de Lobeek. De omgeving is vlak en landelijk.

Historische achtergrond

Het gaat om een Duitse geschutpost, waarin een stuk artillerie kon binnengereden worden.

Volgens de eigenaar bevonden er zich nog vijf of zes bunkers in de directe omgeving, die echter vlak na de Eerste Wereldoorlog werden verwijderd. Deze geschutpost stond te dicht bij bebouwing om vernietigd te worden. De geschutpost werd tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats gebruikt. Nadien werd hij opgeëist door de Duitsers.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie van circa 300 centimeter hoog, 770 centimeter lang en 530 centimeter breed, met betonnen vloer. Het beton is gewapend (onder meer met ronde ijzers) en gegoten tegen een houten bekisting. De muren zijn circa 100 centimeter dik, behalve de westkant, waar ze 150 centimeter dik zijn. De dikte van het plafond bedraagt circa 120 centimeter.

Het schietgat, naar het zuiden gericht, werd deels dichtgemaakt met (hedendaagse) betonblokken, waarbij een klein venstertje werd uitgespaard. De schuine zijkanten en de contouren van het schietgat zijn nog goed zichtbaar. Dit schietgat meet binnenin 250 centimeter, aan de buitenzijde circa 350 centimeter. Aan de oostkant bevindt zich een grote toegang van circa 180 centimeter hoog en 120 centimeter breed, dat afgesloten is met een hekken. Binnenin bestaat de constructie uit één aaneensluitende ruimte.

  • Informatie meegedeeld door Aurel Sercu.

Bron: WOI Relict (712): Geschutspost Oost-Poezelstraat (Zuidschote - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse artilleriepost [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213403 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.