Geallieerde militaire post Lizerne

Beschrijving

Militaire constructie in tuin van de woning Steenstraat nummer 77, op het gehucht Lizerne, op circa 500 meter ten zuidwesten van Steenstratebrug, op circa 700 meter ten noordoosten van de kerk van Zuidschote.

Historische achtergrond

Militaire constructie van geallieerde makelij. De constructie is circa 500 meter ten westen van het kanaal Ieper-IJzer en Steenstrate brug gelegen, dat voor een groot deel van de oorlog de geallieerde eerste linie vormde. Ter hoogte van de constructie liep een loopgraaf, evenwijdig met de Ieperlee en het kanaal Ieper-IJzer. Deze loopgraaf maakte deel uit van de geallieerde eerste linie. Ter hoogte van deze constructie liep een aftakking van een smalspoor.

Kenmerken

Constructie opgetrokken uit gebogen golfplaten van geallieerde makelij (met brede golving) waarop een laag aarde aangebracht is. De golfplatenconstructie meet 180 centimeter hoog, 420 centimeter breed en 565 centimeter diep. Voor- en achterzijde van de constructie zijn uit baksteen opgetrokken. Toegang aan zuidoostelijke zijde (hoogte: 155 centimeter, breedte: 70 centimeter), vensteropening aan noordwestelijke zijde. De golfplaten zijn centraal bovenaan aan elkaar vastgemaakt. De achtermuur is gecementeerd. Er is later een nieuwe vloer aangebracht.

• KONINKLIJK LEGERMUSEUM, Fonds Eerste Legerdivisie, nr. 2059 (Genie, Stand van zaken betreffende betonnen bunkers, voornamelijk 1917, 28 stukken), 2061 (Genie, Werkzaamheden aan de spoorlijntjes van 60cm breedte en andere verbindingswegen in de zomer van 1918, 9 stukken).
  • DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Stellungskarte Diksmuide Süd, Blatt IX, 1/20.000, 20/7/1917.
  • SERCU A. 2005: Twee bescheiden bunkers in Zuidschote, De Boezingenaar, Tweemaandelijks Tijdschrift over Boezinge en Zuidschote Toen en Nu, 32.4 (juli).

Bron: WOI Relict (2186): Geallieerde militaire constructie Lizerne (Zuidschote – WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore