Geallieerde militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bovengrondse bunker

Beschrijving

Bovengrondse militaire post, gelegen op een heuveltje in een weide tussen Karthuizerstraat nummers 11 en 13 op ongeveer twee kilometer ten noordoosten van het centrum van Oostduinkerke.

Historische achtergrond

Het gaat om een constructie van geallieerde makelij, opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog. In deze omgeving waren heel wat betonnen militaire constructies opgetrokken.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse constructie, deels uit baksteen, deels uit beton opgetrokken. De constructie heeft een rechthoekig grondplan van circa 385 op 425 centimeter. Het dak is deels gebogen en gegoten op golfplaten met brede golving, die binnenin nog aanwezig zijn, bovenaan met mekaar verbonden worden en onderaan op een laag muurtje steunen. Een deel van het dak werd gegoten tegen een houten bekisting en balken, die nu verdwenen zijn.

Aan de zuidelijke zijde is een gevel (breedte: 32 centimeter) opgetrokken uit gele baksteen. Hier is een vrij brede deuropening, met bovenaan een uitsparing voor een steunbalk. Aan de westelijke zijde is een vrij grote rechthoekige opening, die vermoedelijk eveneens als deuropening fungeerde. Hiervoor werd binnenin een opening in de gebogen golfplaten gemaakt. Aan de buitenkant blijft de zijmuur tot boven deze opening vlak (versus het gebogen dak). Deze opening bevat diverse uitsparingen, met hier en daar nog houtrestanten in. De achtermuur binnenin werd grotendeels gegoten tegen verticaal geplaatste houten planken en bevat diverse uitsparingen met houten planken.

• Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1104): Constructie Karthuizerstraat 13 (Oostduinkerke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore