erfgoedobject

Geallieerde militaire post

bouwkundig element
ID
213406
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213406

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geallieerde bunker
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire post, aanpalend aan de hoevegebouwen van Mosdreef nummer 5, op circa 2500 meter ten noordoosten van het centrum van Oostduinkerke, op circa 100 meter ten noordoosten van de betonnen post in het Hannecart-Bos. De constructie is te zien vanaf de Noordzeedreef.

Het betreft een constructie van geallieerde makelij. Volgens de bewoners werd de constructie opgetrokken door Belgen.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van circa 950 op 580 centimeter. Een deel van de constructie (vooral aan de westkant) is opgetrokken uit baksteen. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de noordkant is een inslag, waardoor ronde wapeningsijzers te zien zijn. Het dak lijkt vlak te zijn, behalve de randen die iets afgeschuind zijn. Het plafond binnen is verstevigd met ijzeren profielen.

In de westelijke muur, deels opgetrokken uit baksteen met bovenaan gebogen pannen, zitten twee deuropeningen die toegang verschaffen tot twee ruimtes. Elke ruimte heeft een kleine vensteropening. In de bakstenen binnenmuur, die de twee ruimtes scheidt, zit eveneens een rechthoekige opening. Er zijn diverse soorten scharnieren terug te vinden.

  • Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1124): Geallieerde betonconstructie Mosdreef (Oostduinkerke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geallieerde militaire post [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213406 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.