erfgoedobject

Geallieerde bunker

bouwkundig element
ID
213407
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213407

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geallieerde bunker
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Locatiebeschrijving

In de bijgebouwen van boerderij Nieuwpoortsteenweg nummer 194 bevindt zich een betonnen constructie. In de weide op 100 meter ten zuiden van deze boerderij bevindt zich een tweede betonnen constructie. Gelegen op circa 2300 meter ten noordoosten van het centrum van Oostduinkerke, in vlak gebied.

Historische Achtergrond

Parallel met de Nieuwpoortsteenweg liep een smalspoor, komende van het kruispunt Kinderlaan – Nieuwpoortsteenweg en lopende richting Oostduinkerke. Ter hoogte van deze boerderij maakte dit spoor nog een aftakking meer westwaarts gericht. In de omgeving van deze boerderij waren talrijke betonnen constructies opgetrokken.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie met ingewikkeld grondplan. De constructie bestaat uit 2 delen: een grotere betonnen constructie waarin zich een kleinere, rechthoekige constructie bevindt. Het beton van de grotere constructie is veel ruwer dan die van de kleinere constructie. Bij allebei de constructies werd het beton gegoten tegen een houten bekisting.

De grotere constructie meet bij benadering 950 centimeter lang en 400 centimeter breed. De muren zijn circa 100 centimeter dik. Er is een ingang aan de zuidwestkant en één in de zuidoosthoek. Deze 2 ingangen worden met mekaar verbonden via een gang van circa 125 centimeter breed.

De kleinere constructie meet circa 485 centimeter lang en 360 centimeter breed. Deze constructie bevat 1 rechthoekige ruimte, met een toegang aan de noordwestkant. Aan de zuidwestkant, waar de muur 60 centimeter dik is, zijn 2 rechthoekige vensteropeningen, met uitsparingen voor houten balken (die er af en toe nog in steken). De randen van het plafond zijn binnenin afgeschuind. Aan de buitenkant is bovenaan de zuidwestelijke muur een kroonlijst.

  • Duitse militaire kaart "Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18".

Bron     : WOI Relict (1105): Geallieerde betonconstructie Nieuwpoortsteenweg 194 (Oostduinkerke - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Geallieerde bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213407 (Geraadpleegd op 07-03-2021)