erfgoedobject

Geallieerde militaire post

bouwkundig element
ID
213408
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213408

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geallieerde militaire post
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Kleine betonnen constructie bij boerderij Polderstraat nummer 159, op circa 2200 meter ten noordoosten van het centrum van Oostduinkerke en op circa 150 meter ten zuidwesten van de betonnen constructie in het Hannecartbos. In de omgeving zijn nog diverse Eerste en Tweede Wereldoorlog-constructies terug te vinden.

Hier betreft het een constructie uit de Eerste Wereldoorlog van geallieerde makelij. Volgens de boer zou de constructie gefungeerd hebben als telefoonpost.

Kenmerken

Kleine, rechthoekige betonnen constructie met rechthoekig grondplan (circa 600 op 200 centimeter) en dunne muren. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Vermoedelijk werd de constructie in of aan een bestaande bakstenen constructie gebouwd, want in de zuidwestelijke muur zijn afdrukken van bakstenen te zien.

Aan de zuidoostkant is een raamopening, die schuin naar binnen loopt en diverse uitsparingen bevat. Ernaast bevindt zich een kleine, ronde opening. Aan de zuidwestkant is een deuropening van circa 170 centimeter hoog.

  • Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1123): Telefoonpost Polderstraat 159 (Oostduinkerke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geallieerde militaire post [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213408 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.