erfgoedobject

Geallieerde betonnen militaire post

bouwkundig element
ID
213409
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213409

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie bij huis Allaertshuizenstraat nummer 9, op circa 2200 meter ten zuidoosten van Wulpen en op circa 200 meter ten noordwesten van de autostrade (E40), in een vlakke, landelijke omgeving. In de omgeving zijn nog diverse betonnen constructies uit de Eerste Wereldoorlog bewaard gebleven. 

Historische achtergrond

Het gaat om een constructie van geallieerde makelij. Wulpen lag tijdens de Eerste Wereldoorlog achter de tweede linie en fungeerde als kantonnement voor geallieerde soldaten.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan. Het dak is lichtjes gebogen en de muren zijn opgetrokken uit langwerpige betonstenen. Het plafond is verstevigd met ijzeren profielen, waartussen het beton deels verdwenen is. Aan de westkant zijn er nu twee deur- en twee vensteropeningen. De constructie binnenin is verdeeld in twee ruimtes.

  • Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1647): Betonconstructie Allaertshuizenstraat 9 (Wulpen - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geallieerde betonnen militaire post [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213409 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.