Betonconstructie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Betonconstructie

Locatiebeschrijving

Bovengrondse betonconstructie bij huis Allaertshuizenstraat nummer 9, op circa 2200 meter ten zuidoosten van Wulpen en op circa 200 meter ten noordwesten van de autostrade (E40). In de omgeving zijn nog diverse betonconstructies uit de Eerste Wereldoorlog bewaard gebleven. De omgeving is (behalve de autostrade) landelijk en vlak.

Historische Achtergrond

Het gaat om een constructie van geallieerde makelij. Wulpen lag tijdens de Eerste Wereldoorlog achter de 2de linie en fungeerde als kantonnement voor geallieerde soldaten.

Kenmerken

Bovengrondse betonconstructie met rechthoekig grondplan. Het dak is lichtjes gebogen en de muren zijn opgetrokken uit langwerpige betonstenen. Het plafond is verstevigd met ijzeren profielen, waartussen het beton deels verdwenen is. Aan de westkant zijn nu 2 deur- en 2 vensteropeningen. De constructie binnenin is verdeeld in 2 ruimtes.

• Duitse militaire kaart "Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18".

Bron     : WOI Relict (1647): Betonconstructie Allaertshuizenstraat 9 (Wulpen - WOI)