Duitse militaire post

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie gelegen achter boerderij Pilkemstraat nummer 19, op circa twee kilometer ten zuidoosten van Bikschote en op circa twee kilometer ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer. Op 500 meter ten noordwesten ligt de Duitse militaire constructie bij Pilkemstraat nummer 40, op 500 meter ten westen ligt de Zieglerbunker. De omgeving is vlak en landelijk.

Vermoedelijk betreft het een Duitse constructie, gebouwd tussen de Querriegel-Nord en Querriegel-Süd, zoals de Duitse stellingen genoemd werden die hier tegen de vooravond van de Derde Slag bij Ieper uitgebouwd waren en tijdens de zomer van 1917 door de geallieerden veroverd werden.

Kenmerken

Kleine, rechthoekige betonnen constructie, die deels weggezakt lijkt en een inslag te verwerken kreeg. Het beton is gewapend met verschillende soorten ijzers. Het dak is lichtjes gebogen. De zijmuren zijn gegoten tegen een houten bekisting.

• DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Stellungskarte Diksmuide Süd, Blatt IX, 1/20.000, 20/7/1917.

Bron: WOI Relict (729): Duitse betonconstructie Pilkemstraat 19 (Bikschote - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore