Duitse militaire post

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie gelegen in weide ten zuiden van boerderij Pilkemstraat nummer 40, op circa 1300 meter ten zuidzuidoosten van Bikschote, op 1700 meter ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer. De constructie is gelegen op circa 500 meter ten zuidoosten van de betonnen constructie langs de Sasstraat en op circa 500 meter ten noordwesten van de betonnen constructie Pilkemstraat nummer 19. De omgeving is vlak en landelijk.

Het gaat vermoedelijk om een Duitse constructie, gelegen tussen de Querriegel-Nord en de Querriegel-Süd, Duitse stellingen die hier tegen de vooravond van de Derde Slag bij Ieper uitgebouwd waren en die eind juli – begin augustus 1917 overgingen in geallieerde handen. Vlakbij deze constructie liep een smalspoorweg richting front.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie waarvan vermoedelijk een deel verdwenen is. Er zijn ronde wapeningsijzers zichtbaar. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de oostkant is deuropening.

• DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Stellungskarte Diksmuide Süd, Blatt IX, 1/20.000, 20/7/1917.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.

Bron: WOI Relict (730): Duitse betonconstructie PIlkemstraat 40 (Bikschote - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore