Duitse militaire post

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie gelegen in weide langs de Sasstraat, op circa 900 meter ten zuiden van Bikschote, op circa 1500 meter ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer, op circa 500 meter ten noordwesten van de betonnen constructie Pilkemstraat 40. De omgeving is vlak en landelijk. Het gebouwtje ernaast is vermoedelijk eveneens opgetrokken op restanten van een betonnen constructie.

Vermoedelijk gaat het om een Duitse betonnen militaire post, vlakbij de Querriegel-Nord gelegen, een Duitse stelling die hier tegen de vooravond van de Derde Slag bij Ieper uitgebouwd was en tijdens de Slag om Pilckem Ridge in geallieerde handen over ging. Ter hoogte van deze betonnen constructie eindigde een smalspoorweg

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie met vrij dun, plat dak en dunne muren, die gegoten zijn tegen een houten bekisting. De constructie heeft vermoedelijk meerdere opdoffers te verwerken gekregen. Aan de noordoostkant is een rechthoekige deuropening, bovenaan verstevigd met een ijzeren profiel. Binnenin zijn er twee ruimtes, met een kijkgat in de binnenmuur en meerdere (kleine) rechthoekige openingen. De zuidwestelijke zijde lijkt volledig gesloten.

• DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Stellungskarte Diksmuide Süd, Blatt IX, 1/20.000, 20/7/1917.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.

Bron: WOI Relict (724): Duitse betonnen constructie Sasstraat (Bikschote- WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele