Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker Kasteelhof

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie in een weide ten zuiden van Cayennestraat nummer 88 (het zogenaamde 'Kasteelhof'), ten zuiden van de Lekkerboterbeek, op circa 1 kilometer ten zuiden van Langemark en op 1 kilometer ten westen van de Keerselare. De omgeving is grotendeels landelijk en licht heuvelachtig.

Het betreft een Duitse betonnen constructie, gelegen achter de zogenaamde Albrechtstellung, die de Duitse eerste linie vormde tot aan de Derde Slag bij Ieper.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van circa 550 op 445 centimeter. Het beton is tamelijk grof samengesteld, met hier en daar baksteenrestanten en versteende zandzakjes. Het is gegoten tegen een houten bekisting en verstevigd met ronde wapeningsijzers. Het dak is circa één meter dik en ongeveer vlak.

Aan de noordoostkant zijn er twee deuropeningen en drie vensteropeningen. Hier is de muur circa 50 centimeter dik. Aan de zuidoostelijke muur zit een vierde opening, die werd dichtgemetseld. De openingen bevatten uitsparingen voor een houten kader, waarvan hier en daar nog restanten over zijn. De wanden van de vensters versmallen ietsje naar binnen toe. In de zuidoostelijke muur zit eveneens een verticale, smalle doch vrij diepe gleuf, vermoedelijk verbonden met de rechthoekige opening die centraal in het plafond van de meest zuidelijke ruimte zit.

Binnenin bestaat de constructie uit twee ruimtes, die met mekaar verbonden worden via een rechthoekig gat bovenaan in de tussenmuur. Het plafond is gegoten tegen houten balken (waarvan er nog één aanwezig is). De hoogte bedraagt er circa twee meter. De meest zuidelijke ruimte is de grootste (met twee vensteropeningen aan de noordoostkant en één dichtgemaakte opening aan de zuidoostkant). De ruimte ernaast is langwerpig en smal. In de noordwestelijke muur zijn zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant de sporen van een inslag te bespeuren.

• DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Stellungskarte Diksmuide Süd, Blatt IX, 1/20.000, 20/7/1917.

Bron: WOI Relict (1080): Bunker Kasteelhof Cayennestraat 88 (Langemark - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore