Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse constructie

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie in een weide ten zuiden van de Pottestraat, ten noorden van boerderij Mangelaarstraat nummer 4, op het gehucht Sint-Janshoek, iets ten zuiden van de Broenbeek, op circa 2,5 kilometer ten noordwesten van Langemark.

Historische achtergrond

Het gaat om een Duitse constructie, die deel uitmaakte van de Wilhelmstellung, een stelling die hier tegen de zomer van 1917 uitgebouwd was ten zuiden van de Broenbeek. Vermoedelijk was de constructie ingebouwd in een bestaand gebouw en groter. Er lijken pogingen te zijn ondernomen om de constructie te ontmantelen.

Kenmerken

Bovengrondse betonconstructie, met min of meer rechthoekig grondplan van circa 450 op 350 centimeter. Het dak is meer dan één meter dik. De buitenmuren hebben een heel onregelmatig grondvlak. Er liggen betonnen brokstukken naast de constructie. Het beton is onder meer verstevigd met ronde ijzers.

Aan de oostelijke zijde zit een smalle, vrij hoge deuropening, waarvan de bovenste kant afgeschuind is. Aan de zuidelijke zijde zit een klein venstertje met een schuin vlak onderaan. De muren binnenin lijken gecementeerd te zijn. In de noordwestelijke hoek zit een opening, vermoedelijk het gevolg van een inslag of een poging tot afbraak van de constructie.

• Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Fonds Militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Stellungskarte Diksmuide Süd, Blatt IX,  1/20.000, 20/7/1917.

Bron: WOI Relict (684): Duitse constructie Mangelaarstraat 4 (Langemark - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore