Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie gelegen in een weide achter Peperstraat nummer 1, ten zuiden van Langemark en vlakbij (ten zuiden van) de Steenbeek. De omgeving is vlak en landelijk.

Deze constructie was gelegen achter de Duitse eerste linie, de zogenaamde Albrechtstellung.

Kenmerken

Bovengrondse, rechthoekige betonnen constructie met (vrij dun) gebogen dak. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en op golfplaten (bedaking). De bakstenen die her en der in het beton zichtbaar zijn evenals een bakstenen muur aan de zuidwestelijke zijde wijzen op een oorspronkelijke inbouw van de betonnen constructie tegen/in een bestaand bakstenen gebouw. Het beton is verstevigd met ronde ijzers.

Aan de noordoostelijke zijde zit een opening, waar het plafond van de constructie, bestaande uit golfplaten met fijne golving, zichtbaar wordt. De andere kanten lijken gesloten te zijn.

• DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Stellungskarte Diksmuide Süd, Blatt IX, 1/20.000, 20/7/1917.

Bron: WOI Relict (685): Bunker Peperstraat 1 (Langemark - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore