Duitse militaire post Pond Farm

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie naast boerderij Roeselarestraat nummer 7, op circa 850 meter ten zuidoosten van Sint-Juliaan. Vlakbij zijn nog betonnen brokstukken van een tweede constructie, die volledig afgebroken werd. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig.

Historische achtergrond

Het gaat om een Duitse constructie, die deel uitmaakte van de Albrecht-Stellung en bij een boerderij lag die op Britse militaire stafkaarten Pond Farm genoemd werd. Vlakbij liep een loopgraaf die door de Britten Capricorn Keep genoemd werd.

Vermoedelijk werd deze constructie, die vrij gelijkaardig zou geweest zijn als de zogenaamde Kaserne 2 Herzog Albrecht-constructie, gebruikt als hulppost en onderkomen voor manschappen.

Deze boerderij, die sterk verdedigd werd door Duitse mitrailleurs, werd op 31 juli 1917 (Derde Slag bij Ieper) moeizaam veroverd door de 55th (West Lancashire) Division. Na een Duitse tegenaanval moesten de Britten deze positie weer uit handen geven. Op 16 augustus ondernam een peloton van de 14th Irish Rifles (36th (Ulster) Division) onder leiding van Luitenant Ledlie een nieuwe poging. Tevergeefs, ze werden opnieuw teruggeslagen. Nieuwe pogingen op 22 augustus, waarbij veel slachtoffers vielen door het moordende mitrailleurvuur, zouden uiteindelijk wel lukken.

Momenteel blijft slechts één van de oorspronkelijke vijf kamers over. Het bouwwerk werd in de zomer van 1961 grotendeels afgebroken (opgeblazen). In de onmiddellijke omgeving werd een tweede, gelijkaardige constructie met zes kamers eveneens opgeruimd.

Kenmerken

Restanten van een vrijstaande bovengrondse betonconstructie die nu nog circa 190 centimeter hoog, 710 centimeter lang en 480 centimeter breed meten. Aan de noordwestkant is de constructie afgebroken.

Het beton is gewapend met ronde ijzers en is gegoten tegen een houten bekisting (muren) en op golfplaten met fijne, diepe golving (bedaking), waarvan de indrukken in het beton binnenin nog steeds te zien zijn. Het dak boven de golfplatenbekisting is vermoedelijk minimum 115 centimeter dik en helt lichtjes af. Aan de zuidoostkant is de rand van het dak afgeschuind. Aan de voorkant (zuidwesten) zijn de muren circa 140 centimeter dik, aan de achterkant (noordoostkant) slechts 24 centimeter. Hier bevinden zich een deuropening van 90 centimeter breed en een kijkgat. Binnenin is er slechts één kamer meer.

• DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Collectie Militaire stafkaarten, Stellungskarte Diksmuide Süd, Blatt IX, 1/20.000, 20/7/1917.
  • OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the western front. A guide to the design, construction and use of concrete pill-boxes 1914-1918, London.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], St-Julien, 28 NW2, Ed. 5a, 1/4/1917.

Bron: WOI Relict (582): Duitse constructie Pond Farm (St-Juliaan - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore