Geallieerde militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Betonnen bunker

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie bij hoeve Molenstraat nummer 12, nabij de zogenaamde Madeliereput, op circa 2700 meter ten zuiden van Reninge, in een vrij vlakke en landelijke omgeving. Tegen de constructie is een kleinere, bakstenen constructie aangebouwd.

Historische achtergrond

Betonnen constructie, die in 1917 zou opgetrokken zijn achter de tweede linie. Volgens de bewoners stonden er oorspronkelijk vijf betonnen constructies op de hoeve, maar vier ervan werden na de oorlog door explosieven vernield. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde de constructie als schuilplaats.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie met nagenoeg rechthoekig grondplan. Het beton is voor zover zichtbaar tegen een houten bekisting gegoten. Her en der werd een laagje cement aangebracht. Het dak is aan de ene kant gebogen, aan de andere kant afgeschuind.

Er steekt een deuropening aan de noordwestelijke zijde en diverse rechthoekige openingen (vensters) aan de noordoostelijke, zuidoostelijke en zuidwestelijke zijde, telkens met uitsparingen voor een houten kader.

De constructie bestaat binnenin uit twee ruimtes, die met mekaar verbonden worden via een lage, smalle deuropening en een smalle, rechthoekige gleuf. Het plafond van de meest westelijke ruimte bestaat uit golfplaat (met brede golving). In de andere ruimte werden onder meer ronde balken gebruikt, die nu verdwenen zijn, maar waarvan de indrukken tegen het plafond en tegen de muren nog te zien zijn.

• Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.
  • Informatie meegedeeld door Roger Lampaert (2004).

Bron: WOI Relict (697): Betonnen constructie Molenstraat 12 (Reninge - WOI)