erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID: 213430   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213430

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Gelegen in weide nabij boerderij Nieuwkerkestraat nummer 11, op circa 120 meter ten westen van "Messines Ridge British Cemetery" en op circa 600 meter ten westen van het marktplein van Mesen. De constructie ligt op de westflank van de heuvelrug van Mesen ("Messines Ridge"). Van hieruit is er een panoramisch uitzicht op de omgeving.

Historische Achtergrond

Het gaat om een Duitse bunker, die deel uitmaakte van de Duitse 1ste linie. Vanaf de richel konden de Duitsers de lager gelegen vijand beloeren en eventueel beschieten. Dit gebied werd veroverd tijdens de Mijnenslag in juni 1917 en opnieuw door de Duitsers heroverd in het voorjaar van 1918 (Lente-Offensief). De nabijgelegen hoeve "Ferme du Moulin" was een abdijhoeve van het "Institut Royal".

Kenmerken

Rechthoekige betonconstructie van circa 470 centimeter lang en 455 centimeter breed met gebogen dak, dat gegoten is tegen golfplaten. De muren zijn gegoten tegen een houten bekisting. Het beton is onder meer verstevigd met ronde bewapeningsijzers, die zichtbaar geworden zijn door enkele inslagen. In het dak zijn aan de zuidwestkant 2 vierkante openingen, die vermoedelijk circa 1 meter diep zijn (= dikte dak). Aan de achterzijde (noordoosten) zijn 2 openingen, vermoedelijk een deur- en vensteropening. Ze bevatten diverse uitsparingen en hengsels. Boven deze openingen is een richel.

Binnenin bestaat de constructie uit 1 ruimte. De golfplaten, met fijne, diep uitgesneden golvingen, zijn nog aanwezig.

  • Duitse militaire kaart: "Batteriekarte Wytschatebogen", 1/20.000, 02.06.1917, uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (cd-rom).
  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron     : WOI Relict (2047): Duitse bunker Nieuwkerkestraat 11 (Mesen - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duitse bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213430 (Geraadpleegd op 02-06-2020)