Duitse mitrailleurpost Moulin de l'Hospice

Beschrijving

Duitse bunker in een weide ten westen van de hoeve Ferme du Moulin op adres Nieuwkerkestraat 11, dat op zijn beurt net ten westen van de Britse begraafplaats Messines Ridge British Cemetery gelegen is. De bunker ligt op de westelijke flank van de heuvelrug van Wijtschate-Mesen. Vanaf de constructie is een panoramische kijk in de richting van de vallei van de Douve mogelijk.

Historiek

Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog. Deze mitrailleurpost is in 1916 opgetrokken vlakbij Ferme du Moulin, een abdijhoeve van het Koninklijk Gesticht van Mesen.

De mitrailleurpost is opgericht als onderdeel van de voorste Duitse stellingen, die hier bovenaan tegen de westelijke flank van de heuvelrug Wijtschate – Mesen zijn uitgebouwd. Vanaf deze positie hebben de Duitsers een goede inkijk in de lager gelegen vijandelijke stellingen in de vallei van de Douve en verder. De ligging ten westen van de heuvelrug betekent echter eveneens dat hun stellingen in het volle zicht van de vijand liggen en aldus bijzonder kwetsbaar zijn.

Deze stellingen bestaan uit ondiepe loopgraven achter een opgebouwde borstwering van zandzakjes, die afgewisseld worden met betonnen mitrailleurposten. Via sporen en communicatielijnen worden deze voorste stellingen en mitrailleurposten (waaronder onderhavige constructie) met de achtergelegen troepen verbonden. Deze voorste stellingen worden dun bemand.

De Moulin de l’Hospice vormt voor de Duitsers een belangrijk steunpunt in hun verdediging voor observatie en mitrailleurposten. De overgebleven Duitse mitrailleurpost bij Ferme du Moulin vormt aldus een goed bewaarde Duitse getuige van de inplanting van deze voorste Duitse linies bij Mesen, vooraleer ze door Nieuw-Zeelandse troepen veroverd zouden worden tijdens de Mijnenslag van 7 juni 1917. Nieuw-Zeelandse manschappen slagen er namelijk in de molen te omsingelen, vooraleer de mitrailleurs in actie kunnen komen. Zo’n twintig Duitse mannen worden er krijgsgevangen genomen.

Op de plaats van de Moulin de l’Hospice is na de oorlog het Cross of sacrifice met het Memorial to the missing van de Britse begraafplaats Messines Ridge British Cemetery geplaatst. De abdijhoeve is na de oorlog heropgebouwd in de typische bouwtrant van de hoeve-eigendommen van het Koninklijk Gesticht van Mesen.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie met rechthoekig grondplan van ca. L. 470 x Br. 455cm. Het gebogen dak is gegoten op golfplaten (nog aanwezig). De twee vierkante openingen aan de zuidwestelijke zijde van het dak maken duidelijk dat het dak ongeveer één meter dik is. De rest van de betonnen constructie is gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn ronde wapeningsijzers zichtbaar.

Aan de achterzijde (noordoostelijke zijde) zitten twee openingen, wellicht een deur- en vensteropening. Bij deze muuropeningen zijn diverse hengsels en uitsparingen te zien. Boven deze opening is een richel in het dak uitgespaard, om mitrailleurs op het dak te kunnen bedienen.

Binnenin bestaat de constructie uit één ruimte. De golfplaten tegen het plafond zijn nog aanwezig.

De constructie heeft enkele inslagen te verwerken gekregen.

• RIJKSARCHIEF BRUSSEL, Fonds T264, nr. 14384: Britse militaire kaart Map N° 5. Messines Town Plan, 1916.
  • DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen – Wervik – Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel – Turnhout.
  • OLDHAM P. 2003: Battleground Europe. Messines Ridge. Messines - Wytschaete - St Eloi, Barnsley.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Wytschaetebogen (Stellungskarte N° 10), 2/5/1917.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Ploegsteert, 28SW4, Ed. 4B, 1/4/1917.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier 4.001/33016/104.1, Duitse mitrailleurpost (WO I) Moulin de l' Hospice (DECOODT H., 2014)
Auteurs: Decoodt, Hannelore