Bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker

• is aangeduid als beschermd monument Geallieerde bunker

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie in weide ten noorden van het kasteel van Beauvoorde, te zien vanaf het kasteelpark of vanaf de Kasteeldreef. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische Achtergrond

Belgische constructie, vermoedelijk opgericht in functie van het nabijgelegen kasteel, dat vanaf maart 1918 onderdak bood aan het Belgische ministerie van oorlog.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie met nagenoeg rechthoekig grondplan van grosso modo 650 op 350 centimeter. Het dak is gebogen en vermoedelijk gegoten op golfplaten. De zijmuren zijn aan de buitenkant gegoten tegen zandzakjes, waarvan de afdrukken in het beton nog heel goed zichtbaar zijn. Aan de zuidwestkant zit een deuropening.

• DEN BAES J. (eindredactie), "Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht", V.V.V. s Alveringem, Lo-Reninge, Veurne, Veurne-Ambacht, Koksijde, 2004.

Bron     : WOI Relict (1667): Betonconstructie Kasteeldreef (Beauvoorde - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore