Bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker

Locatiebeschrijving

Gelegen in een weide, op circa 280 meter ten westen van boerderij 's Heer Willems nummer 3, op circa 225 meter ten zuiden van de baan 's Heer Willems (baan Pervijze – Veurne), op circa 550 meter ten westen van de Oude A-Vaart en op circa 6500 kilometer ten oosten van Veurne, in de vallei van een beekje. De omgeving is nagenoeg vlak en landelijk.

Historische Achtergrond

Het gaat om een betonconstructie van geallieerde (vermoedelijk Belgische) makelij. Langs de Oude A-Vaart was de 2de verdedigingslinie ten westen van de IJzer opgetrokken. Vlakbij de constructie passeerde een smalspoorbaan. Op een Duitse stafkaart van oktober 1918 staat aangegeven dat er zich in (de omgeving van) de constructie een mitrailleurspost bevond.

Kenmerken

Betonconstructie met rechthoekig grondplan van grosso modo 430 op 500 centimeter. Het dak is lichtjes gebogen. De muren zijn opgetrokken uit langwerpige betonstenen ("nougats").

• Duitse militaire kaart "Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18".
  • Duitse militaire stafkaart Diksmuide Noord, 1/20.000, 18/4/1917, uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (cd-rom).

Bron     : WOI Relict (1663): Betonconstructie 's Heer Willems (Veurne - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore