Duitse commandopost

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse commandopost

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, deels te zien aan de achterkant van de parking van het winkelcentrum langs de Vaartstraat, ter hoogte van de nummers 12-13, ten oosten van het kanaal Nieuwpoort - Duinkerken. De constructie ligt ten zuiden van het station en statieplein en ten oosten van het centrum van Veurne. De omgeving is bebouwd.

Historische achtergrond

Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De bunker fungeerde als commandopost en telegrafiecentrum, die instond voor de verbinding met Duitsland. Oorspronkelijk maakte de bunker deel uit van een complex van drie constructies, waarbij de twee kleinere constructies dienst deden als slaapruimtes voor Duitse militairen. De Duitsers zouden zelf één van deze twee constructies opgeblazen hebben. De familie Mouton, eigenaar van de grond, zou de andere afgebroken hebben.

Kenmerken

Betonnen constructie die ongeveer 400 vierkante meter groot zou zijn, met een stalen toegangsdeur. De constructie, waarvan de (buiten)muren drie meter dik zouden zijn, zou vier ruimtes bevatten.

• DEN BAES J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, s.l.

Bron: WOI Relict (1668): Duitse commandopost Vaartstraat (Veurne - WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele