Geallieerde mitrailleurpost

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mitrailleurspost

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie in weide ten noorden van boerderij Burgweg nummer 22, ten oosten van de Poperingevaart, net ten westen van hoeve Zuidhuis, op ongeveer drie kilometer ten zuiden van Oostvleteren. De omgeving is landelijk en licht glooiend.

Historische achtergrond

Het betreft een geallieerde mitrailleurpost, met granaatgaten. In de omgeving van het Zuidhuis, net achter de geallieerde derde verdedigingslinie, waren kampementen opgetrokken, met barakken, een wagenpark, loodsen en opslagplaatsen allerhande.

Kenmerken

Bovengrondse vrijstaande betonnen constructie met rechthoekig grondplan van circa 340 op 310 centimeter, op een betonnen fundering. Het dak is nagenoeg vlak. Het beton is verstevigd met ronde wapeningsijzers en gegoten tegen een houten bekisting. Her en der werd een laagje cement aangebracht.

Aan de noordoostelijke zijde zit een schietgat, die naar buiten verbreedt. Aan de zuidwestelijke zijde zit een deuropening van 80 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 60 centimeter diep, met uitsparingen voor een houten kader. Aan deze kant zit, net zoals aan de zijkanten, een granaatopening met houtrestanten, die van binnen (hoog tegen het plafond) naar buiten (laag tegen de grond) schuin naar beneden loopt.

De ruimte binnen is circa 120 centimeter hoog. Het plafond bestaat nog ten dele uit houten balken. Onder het schietgat bevindt zich een driehoekige nis (met bovenste wand die schuin afloopt). Vlak voor het schietgat bevindt zich een vierkante put in de grond. In het plafond vlakbij de deuropening steekt een (verluchtings)opening.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Oost-Vleteren, 20SW3-2a, 27/4/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.

Bron: WOI Relict (1076): Mitrailleurspost Burgweg 22 (Oostvleteren - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele