Militaire keuken

Beschrijving

Gelegen in een weide tegenover huis Burgweg nummer 9, op grondgebied Oostvleteren, op circa 2 kilometer ten zuidoosten van de kerk, op circa 300 meter ten westen van Le Lion Belge met naamsteen. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische achtergrond

Het bakstenen gebouw zou tijdens de oorlog vermoedelijk gefungeerd hebben als centrale gaarkeuken, van waaruit de gekantonneerde troepen in de omgeving bevoorraad konden worden. De betonnen blokken, die in de weide te zien zijn, zouden afkomstig zijn van een betonnen omheining, eveneens uit 1914-1918.

Het gebouw is vlakbij "Le Lion Belge" gelegen. In de omgeving van "Le Lion Belge" kwamen er vanaf het begin van de oorlog tot januari 1915 Franse Mariniers op rust. Voor de rest van de oorlog verbleven hier voornamelijk Belgische troepen, waaronder het 1ste en het 4de Bataljon van de Belgische Grenadiers, het 18de en 20ste Linieregiment van de 3de Legerdivisie en net vóór het Eindoffensief de 1ste Jagers te voet. "Le Lion Belge" lag in het achterland van de sector Knokke-Steenstrate. Er passeerde een belangrijke verkeersader, namelijk de tramlijn Veurne-Ieper en de spoorlijn Heidebeek-Steenstrate. Hierlangs verplaatste het geallieerde leger zich naar de frontlinies en werden de gekwetsten naar Krombeke vervoerd. Militairen op rust konden met de trein naar Oostvleteren rijden, waar ze de gelegenheid hadden om te douchen. Er was ook voldoende medische hulp in de omgeving: op enkele honderden meters hier vandaan waren er 2 hulpposten gestationeerd en juist achter het kamp was er een ambulance en brancardiersdienst.

Op gebied van vertier was er in het kantonnement "Le Lion Belge" een leeszaal, ingericht door de "Centre de récréation au front belge", en was er een houten barak ingericht voor toneelopvoeringen. Nabij was ook de herberg "Le Lion Belge".

Kenmerken

Bakstenen bouwwerk met zadeldak uit rode dakpannen. Het gebouw is opgetrokken uit gele baksteen. Tegen de buitenmuren, die vrij hoog zijn, zijn op regelmatige afstand bakstenen steunberen en kleine vensteropeningen te zien. In de lange zijmuren is aan beide kanten een hoge poort. Een opening aan de zuidwestkant op het gelijkvloerse is dichtgemaakt met rode baksteen, er boven is wel een opening. In de weide waarin deze constructie staat, zijn nog betonnen blokken terug te vinden.

• Informatie meegedeeld door Piet Chielens (24 november 2004).

Bron: WOI Relict (1752): Militaire keuken Burgweg (Oostvleteren - WOI)