Mitrailleurspost

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Vleteren
Deelgemeente Oostvleteren
Straat Kasteelweg
Locatie Kasteelweg zonder nummer, Vleteren (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Belgische bunker

Deze bescherming is geldig sinds 29-02-2012.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Mitrailleurspost

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie in weide, op circa 150 meter ten zuiden van de Boezingegracht, op circa 900 meter ten noorden van het centrum van Oostvleteren. De constructie is te bereiken via een landbouwweggetje tussen Kasteelweg nummer 20 en Kasteelweg nummer 21. De omgeving is vlak en landelijk.

Historische Achtergrond

Het gaat om een geallieerde mitrailleurspost, die deel uitmaakte van de 3de linie. Oostvleteren was circa 10 kilometer westwaarts van het front gelegen. Het dorp maakte deel uit van de 3de verdedigingslinie, die noordwest-zuidoostwaarts liep: komende van het Lo-kanaal richting Woesten.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie met rechthoekig grondplan van grosso modo 300 op 400 centimeter, met plat dak. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn ronde bewapeningsijzers zichtbaar. Aan de noordoostkant steekt een schietopening.

  • Britse militaire stafkaart "Oost-Vleteren", 20SW3-2a, 27/4/1918, uit: "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds Militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart "Stellungskarte Diksmuide Süd", Blatt IX, 20/7/1917, 1/20.000.

Bron: WOI Relict (1063): Mitrailleurspost Kasteelweg (Oostvleteren - WOI)

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2004

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Oostvleteren

Oostvleteren (Vleteren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.