Mitrailleurspost

Gemeente Vleteren

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie in weide ten noorden van boerderij Keiweg nummer 4, op circa 1 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Oostvleteren. De omgeving is vlak en landelijk.

Historische Achtergrond

Het gaat om een mitrailleurspost met granaatgaten, van geallieerde makelij. Oostvleteren was circa 10 kilometer westwaarts van het front gelegen. Het dorp maakte deel uit van de 3de verdedigingslinie, die noordwest-zuidoostwaarts liep: komende van het Lo-kanaal richting Woesten. Deze linie passeerde eveneens nabij hoeve "Feryn Ainé Farm", zoals de boerderij op Britse stafkaarten staat aangeduid.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van circa 340 op 305 centimeter. Het beton is samengesteld met vrij grove kiezels en gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn in het dak ronde bewapeningsijzers zichtbaar. Het dak is vlak en aan de zuidwestkant deels beschadigd. Centraal in het dak steekt een vierkant gat, waarin nog houten planken steken.

Aan de noordwestkant is een deuropening van circa 62 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 62 centimeter diep. Aan de noordoostkant steekt een schietopening, die naar buiten toe trapsgewijs verbreedt: van circa 30 centimeter tot 95 centimeter breedte. De noordoostelijke muur is 80 centimeter dik. Aan de zuidoost-, zuidwest- en noordwestkant zit telkens een naar beneden lopende vierkante opening (meestal nog bekleed met houten planken): aan de binnenkant hoog tegen het plafond, aan de buitenkant vrij laag tegen de grond (vermoedelijk granaatopeningen).

Binnenin is het beton van zowel de muren als van het plafond gegoten tegen een houten bekisting. De bewapeningsijzers zijn hier en daar zichtbaar. Nabij de deuropening is een verticale gleuf (vermoedelijk voor een kachel). Onder de schietopening is een driehoekige nis uitgespaard, met een afgeschuinde wand bovenaan (vermoedelijk voor de driepikkel van een mitrailleur). Tussen de nis en schietopening steken korte ijzers uit de muur. Boven de schietopening is een ijzeren balk bewaard.

• Britse militaire stafkaart "Oost-Vleteren", 20SW3-2a, 27/4/1918, uit: "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds Militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart "Stellungskarte Diksmuide Süd", Blatt IX, 20/7/1917, 1/20.000.

Bron: WOI Relict (1064): Mitrailleurspost Keiweg 4 (Oostvleteren - WOI)

Auteurs: Decoodt, Hannelore