erfgoedobject

Bunker

bouwkundig element
ID: 213443   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213443

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker
  Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

 • is aangeduid als beschermd monument Geallieerde bunker
  Deze bescherming is geldig sinds 29-02-2012

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Op het gehucht Wippe, op circa 1250 meter ten zuidwesten van Woesten en op circa 4800 meter ten zuidoosten van Oostvleteren, staan 2 gelijkaardige, hoge betonconstructies: de ene constructie is gebouwd tegen het huis van Wippe nummer 8, de andere constructie bevindt zich circa 100 meter noordwaarts, in een weide bij boerderij Wippe nummer 7. De omgeving is vlak en deels bebouwd.

Historische Achtergrond

De constructies van Wippe nummer 7 en Wippe nummer 8 zijn van geallieerde, mogelijks van Belgische makelij, daterend uit het voorjaar van 1918, waarbij de Belgische genie gebruik maakte van Britse bouwmaterialen.

Op Britse militaire stafkaarten wordt het kruispunt van de Burgweg/Elzendammestraat met de Poperingestraat "De Wippe Cabaret" genoemd. Ten noordoosten (aan de Kruisstraat) lag "Ondank Cabaret".

In de omgeving van het gehucht "De Wippe" en "Ondank", achter de 3de linie, waren tijdens de oorlog diverse kampementen opgetrokken. Hier lagen reserve- en piketzones voor zowel Belgische, Franse als Britse troepen. Iets meer ten noorden liep de belangrijke spoorweglijn Ieper-Calais, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het transport van mensen, materieel, munitie en bevoorrading van en naar het front verzorgde. Er was onder meer een groot depot voor de Britse genietroepen ("Royal Engineers").

Kenmerken

Bovengrondse betonconstructie (waartegen huis gebouwd is), met rechthoekig grondplan en een hoogte van circa 380 centimeter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn ronde bewapeningsijzers zichtbaar. Het dak is vlak en is aan de noordhoek bovenaan beschadigd.

Aan de westkant zijn 2 deuropeningen, met telkens ernaast een rechthoekige vensteropening, die dichtgemaakt zijn. De deuropeningen zijn bovenaan lichtjes steekboogvormig afgewerkt en bevatten meerdere uitsparingen. De tussenmuur tussen de oorspronkelijk 2 ruimtes is naderhand gedeeltelijk afgebroken. Het plafond en de binnenmuren zijn gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn diverse uitsparingen en openingen te zien, waarin soms nog houtrestanten aanwezig zijn.

 • Dossier "Landschapskunst in de Westhoek. Vierde deelproject - Woesten". Contactpersoon: Chris Minten (Provincie West-Vlaanderen).
 • Informatie medegedeeld door Peter Oldham aan Aurel Sercu (januari 2005).
 • Britse militaire stafkaart "Elverdinghe", 28 NW1-4a, 18/7/1918: uit "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
 • DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds Militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart "Stellungskarte Diksmuide Süd", Blatt IX, 20/7/1917, 1/20.000.

Bron     : WOI Relict (1068): Hoge betonconstructie Wippe 8 (Oostvleteren - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Bunker uit WOI

 • Is deel van
  Oostvleteren

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213443 (Geraadpleegd op 27-11-2020)