erfgoedobject

Duitse militaire post

bouwkundig element
ID
213445
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213445

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse militaire post
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse betonconstructie
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrijstaande betonnen constructie in een weide, tegen de flank van een helling, die afloopt naar de Reutelbeek, op circa 100 meter ten noordoosten van de A19 (vlakbij kilometerpaal 17), op circa 1150 meter ten noorden van Geluveld. De omgeving is heuvelachtig landbouwgebied, doorsneden door de autostrade.

Het gaat om een Duitse militaire constructie, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken op ongeveer 300 meter achter de Wilhelm-Stellung. Vermoedelijk waren de flanken van de constructie tijdens de oorlog volledig aangeaard, wat het effect van inslagen kon minimaliseren en de constructie aan de vijandelijke luchtobservatie onttrok.

Kenmerken

Rechthoekige constructie (585 centimeter lang, 435 centimeter breed) gebouwd tegen helling. De constructie is grotendeels opgebouwd uit betonblokken, het dak van de constructie is gegoten op golfplaten met fijne, diepe golving (die nog deels aanwezig zijn). Aan de westelijke zijde is nog een spoorwegprofiel te zien. Aan de noordelijke zijde steekt de constructie maximaal 95 centimeter boven de oppervlakte. Aan de zuidelijke zijde bevindt zich de enige toegang, die in de zuidoostelijke hoek deels vernield is. Binnenin bedraagt de hoogte circa 175 centimeter.

  • VANCOILLIE J. 2002: Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918, Association for Battlefield Archaeology in Flanders III, Voormezele.

Bron: WOI Relict (567): Duitse betonconstructie Oude Kortrijkstraat 89 (Geluveld - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213445 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.