erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID: 213446   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213446

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Bovengrondse betonconstructie bij boerderij Nachtegaalstraat nummer 11, op het kruispunt met de Moorsledestraat, op circa 3500 meter ten noordoosten van Passendale, in deels bebouwd gebied.

Historische Achtergrond

Het gaat om een Duitse militaire constructie, mogelijks een commandopost, gecombineerd met observatiepost. De constructie is gelegen achter de "Artillerie-Schutz-Stellung", die achter (ten oosten van) de "Flandern II-Stellung" (1918) liep.

Kenmerken

Bovengrondse betonconstructie met rechthoekig grondplan. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is verstevigd met ijzeren profielen en vermoedelijk circa 150 centimeter dik. De randen van het dak zijn, net als vele hoeken van de constructie, afgeschuind. Aan de noordoostkant zijn 2 deuropeningen, die uitkomen op een verbindingsgang. De muur tussen deze openingen is (aan de buitenzijde) extra dik (circa 150 centimeter).

Binnenin zijn 2 gelijkaardige ruimtes, met halfgebogen plafond bestaande uit golfplaten met fijne, diepe golvingen. Ze worden onderling met mekaar verbonden via een lage kruipgang. Ze geven allebei eveneens uit op de verbindingsgang, die in de noordhoek uitmondt in een kleine, hoge ruimte met een ronde opening in het dak, waarin nog een stalen koepel met een rond gaatje zit (periscoopgat). Binnenin is de constructie afgewerkt met diverse uitsparingen voor houten balken (die vaak nog aanwezig zijn) en allerhande nissen.


Bron     : WOI Relict (551): Duitse bunker Nachtegaalstraat 11 (Passendale - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duitse bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213446 (Geraadpleegd op 05-08-2020)