erfgoedobject

Duitse bunker Scott Post

bouwkundig element
ID: 213447   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213447

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Bovengrondse betonnen constructie, gelegen in het Polygonebos (Den Doel), meer bepaald in perceel Plantagiebos 9, circa 300 meter ten zuidwesten van "Buttes New British Cemetery (Polygon Wood)", op circa 2 kilometer ten zuiden van Zonnebeke. In het Polygonebos zijn nog meerdere betonnen constructies/restanten terug te vinden.

Historische Achtergrond

Ondanks verschillende Duitse aanvallen in het najaar van 1914 bleef het Polygonebos in handen van de geallieerden. Op 3 mei 1915, in navolging van de Tweede Slag om Ieper, viel het gebied echter in Duitse handen. Zij bouwden er stellingen en versterkingen, waaronder deze constructie. Op 26 september 1917 (Derde Slag om Ieper) werd het Polygonebos heroverd op de Duitsers door de 5de Australische Divisie. De hier beschreven constructie werd veroverd door het 56ste Australische bataljon en wordt genoemd naar de bevelhebber van dit bataljon, namelijk "Scott Post".

Kenmerken

Vrijstaande bovengrondse betonconstructie met nagenoeg rechthoekig grondplan (circa 1000 centimeter lang en 560 centimeter breed). Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en is onder meer bewapend met ronde ijzers. De constructie bevat aan de buitenzijde (noordoosten) 1 toegang, die binnenin rechtstreeks toegang geeft op 2 ruimtes. De toegang en de tussenmuur tussen de 2 ruimtes zijn afgeschuind. Links en rechts van de toegang steken 2 kijkgaten. De muur is hier circa 100 centimeter dik. Binnenin zijn uitsparingen voor hout en houten restanten aanwezig. De constructie heeft heel wat inslagen moeten incasseren.

  • CAVE N., "Battleground Europe: Polygon Wood", South Yorkshire, Leo Cooper, 1999.

Bron     : WOI Relict (557): Duitse bunker Scott Post (Zonnebeke - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duitse bunker Scott Post [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213447 (Geraadpleegd op 19-01-2021)