Houten aanlegsteiger

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Houten aanlegsteiger

Beschrijving

Aan de Petroleumkaai liggen drie pieren, aangelegd voor het aanmeren van schepen ter hoogte van Petroleum Zuid. De centrale houten aanlegsteiger werd aangelegd in 1934, bij de uitbreiding van Petroleum Zuid. Deze moest de toenemende drukte aan de iets noordelijker gelegen petroleumpier opvangen. Het is een L-vormige aanlegsteiger die bestaat uit een in het water gelegen houten constructie van kolommen, met daarop balken en het brugdek. Tussen de kolommen zijn windschoren aangebracht.

• ERFGOED & VISIE 2010: Onderzoek industrieel erfgoed Petroleum-Zuid Antwerpen, onuitgegeven studie, PIZ 020.