erfgoedobject

Ketelhuis en schoorsteen

bouwkundig element
ID
213457
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213457

Juridische gevolgen

Beschrijving

In een bocht van de Benzineweg, ter hoogte van Lot D, is een ketelhuis gelegen met fabrieksschoorsteen. Dit is één van de vier nog aanwezige schoorstenen op Petroleum Zuid. Het gebouw ligt op de kop van een reeks spoorlijnen die nu grotendeels verdwenen zijn. Vermoedelijk was de oorspronkelijke functie gelinkt aan het goederenverkeer. Het gebouw dateert van na 1938, vermoedelijk zelfs na 1950. Een bouwdossier werd niet gevonden waardoor een preciezere datering vooralsnog niet mogelijk is.

De hoge, rood bakstenen, ronde schoorsteen is verstevigd met een betonnen ring op de plek waar hij vroeger vermoedelijk uitknikte. Het ketelhuis is een rechthoekig volume van één bouwlaag onder een zadeldak, bedekt met golfplaten. Het dak wordt gedragen door Polonceauspanten met centrale verbindingen. De wanden bestaan uit een betonskelet met bakstenen vulmetselwerk. De ruimte is door middel van een binnenwand in baksteenmetselwerk opgedeeld. De vloer bestaat uit baksteen met centraal een betonnen sokkel en goot voor een verdwenen machine.

  • ERFGOED & VISIE 2010: Onderzoek industrieel erfgoed Petroleum-Zuid Antwerpen, onuitgegeven studie, PIZ 019.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ketelhuis en schoorsteen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213457 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.